Fokozatosan előbújik a nap

Kellemes időjárás várható szombaton

2015/05/16

Szombaton már egyre több helyen előbújik a nap a felhők mögül, kellemes tavaszias időjárásra számíthatunk. A déli országrészben még előfordulhat csapadék, de már ott is csak elvétve.

Péntek éjszaka északkeleten is megvastagszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén viszont megszűnik a csapadék. Szombat reggeltől észak felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüt a nap. Délen azonban kora délutánig még több helyen lehet kisebb eső, zápor, és arrafelé csak délutántól csökken jelentősebben a felhőzet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 12 fok között várható, de az északkeleti határvidéken ennél kissé hidegebb lesz.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 19 és 24 fok között valószínű, délen lesz a hűvösebb, az Észak-Alföldön a legmelegebb.

Blue sky with sun rays through the clouds

Időjárási helyzet Európában

Délkelet-Spanyolországban még csütörtökön is évszázados hőmérsékleti rekordok dőltek meg, 38, 43 fokig emelkedett arrafelé a hőmérséklet, azonban éjszaka a Genovai-öböl fölött örvénylő ciklon hidegfrontja átvonult a térség fölött, így péntekre jelentősen mérséklődött a hőség. Ez a ciklon az Alpok térségébe és a Kárpát-medence délnyugati, déli tájaira jelentős mennyiségű csapadékot hoz.

Ugyancsak ciklon alakítja Skandinávia északi részének, a Kelet-európai-síkság nyugati felének időjárását, ezeken a területeken is erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső. Leszálló légmozgások mindössze keleten az Ural előterében, a Norvég-tenger térségében és az Ibériai-félsziget nyugati felén alakítják  időjárást. A csúcshőmérséklet a spanyolországi extrém értékeket leszámítva jellemzően a sokéves átlagnak megfelelően alakulnak, de Lappföldön csak 2, 3, Moszkvától keletre pedig 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását előbb a már említett déli ciklon melegfrontja alakítja, majd egyre inkább anticiklonális hatások lesznek a meghatározóak.

  

Hozzászólások