Folytatódik a napos idő

31 fokos maximummal

2015/07/01

Marad a napos idő, de számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkre. A Dunántúlon a vastagabb fátyolfelhőzet helyenként tartósabban is szűrheti a napsütést.

Keletebbre, elsősorban a Tiszántúlon pedig erősebb gomolyfelhő-képződés mellett néhol záporeső is előfordulhat. Kis valószínűséggel késő délután, este az Alpokaljára is besodródhat egy-egy zápor. Éjszakától csapadék már nem várható. Napközben az északi szél többfelé megélénkül, estétől mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 28 és 31 fok között várható.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig: csütörtökön még gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, majd túlnyomóan derült, napos, száraz időre számíthatunk. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18, vasárnap 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 28, 31 fokról a hét legvégére 32, 35 fok közé emelkedik. A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén): 2015. június 29. 21,1 °C -0,2 °C

Az időjárási helyzet Európában

A Norvég-tengertől a Földközi-tenger középső medencéjéig anticiklon húzódik, amely a következő napokban tovább terjeszkedik, erősödik, áramlási rendszerében afrikai eredetű, forró, száraz levegőt szállítva Délnyugat-Európa fölé. Spanyolországban, később Franciaországban nagy területen 35, egyes körzetekben 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A Brit-szigetektől nyugatra, a Skandináv térségben, illetve az Ural előterének déli részén ezzel szemben ciklon örvénylik, változékony az időjárás, sok a felhő, gyakran esik az eső, záporeső. Kontinensünk leghűvösebb része jelenleg a Skandináv-félsziget térsége, ahol többnyire 13 és 22 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence fölé is egyre melegebb, szárazabb levegő érkezik, erősödik a nappali felmelegedés, éjszakától csapadék már sehol sem várható. (met.hu)

Hozzászólások