Folytatódik a tavaszias, napos idő

Akár 17 fokig is emelkedhet a hőmérséklet

2015/03/20

Pénteken, és a hétvégén is folytatódik a meleg, tavaszias, napos idő. Csapadék már sehol sem várható, éjszaka kevés lesz a felhő, foltokban köd képződhet.

Pénteken napos időre lehet számítani. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de északkeleten néhol hidegebb lesz. A legmagasabb hőmérséklet 13 fok körül várható.

Szombaton is napos, csapadékmentes idő várható, de estétől északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet. A Dél-Dunántúlon a szél is megerősödik. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 2 fok közötti hőmérséklet valószínű. Nappal 13-17 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, de a déli óráktól észak felől gyorsan csökken a felhőzet. Főként északon és nyugaton fordulhat elő zápor. Az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon erős lehet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 6, a maximumhőmérséklet 8-14 fok között alakul.

tavasz, napsütés

Európa időjárása

Kontinensünk északi részének időjárását ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják. Emiatt Izland és a Skandináv-félsziget északi területe fölött sok a felhő, és több helyen esik az eső, záporeső. Szintén több a felhő, néhol esős az idő Délnyugat-Európában egy sekély ciklon hatására. A Fekete-tenger térségében pedig egy magassági hidegörvény miatt gyakran erősen felhős az ég és szórványosan alakul ki zápor, hózápor. Ugyanakkor szárazföldünk más vidékein anticiklonális hatások érvényesülnek. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzet mellett sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon, nyugaton, valamint délkeleten többfelé 2 és 10 fok között alakul. Ennél melegebb van a középső területeken, ahol a kora délutáni órákra többnyire 11 és 20 fok közé melegszik fel a levegő.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé többnyire száraz, pénteken már kissé melegebb léghullámok érkeznek, ismét erősödik a nappali felmelegedés.

Hozzászólások