Folytatódik az erősen felhős és borult idő

Lokálisan kialakulhatnak kiadós záporok is

2014/10/04

Folytatódik az erősen felhős és borult idő

Az ország legnagyobb részén folytatódik az erősen felhős és borult idő,  elsősorban az Északnyugat-Dunántúlon, szombaton a Dél-Dunántúlon és az Alföld délnyugati részein lehetnek naposabb időszakok.

Éjszaka többfelé párásságra, foltokban ködre is számíthatunk, helyenként szitálással. Több helyen fordul elő jobbára kisebb eső, de lokálisan kialakulhat olyan zápor is, amelyet kiadós csapadék kísér. Többnyire gyenge vagy mérsékelt változó irányú szél valószínű, de szombaton a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon kissé megélénkülhet a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9, 14 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 14, 20 fok között valószínű.

122540575

Nézzük, mi a helyzet Európában:
 
Határozott időjárási front a kontinens legnagyobb részén nem figyelhető meg. Csak a Skandináv-félsziget nyugati, valamint a Brit-szigetek északi részeit érte el egy hosszan elnyúló hidegfront, ami fokozatosan egyre nagyobb területen okoz csapadékot. A hidegfront előtt áramló enyhe levegőben még Norvégia északi részein is 10 fok fölé emelkedett csütörtökön a hőmérséklet, sőt Londonban 22 fokot is mértek.

Még ennél is melegebb van Franciaországban, ahol a sok napsütés hatására már napok óta nagy területen 23, 27 fokot regisztrálnak, sőt még délebbre Spanyolország és Portugália déli délnyugati területein 30, 32 fokos kánikula van. Ugyan másutt nincs ennyire meleg, de a Földközi-tenger menti országokban folytatódik a nagyon kellemes idő, többnyire 25 fok körüli hőmérsékletekkel, csak Olaszországtól délre fordul elő csapadék. A kontinensen északkelet felé haladva fokozatosan csökken a hőmérséklet, a Kelet-európai-síkságon nagy területen még a 10 fokot sem éri el, sőt az Ural előterében még havazás is előfordul. 

A Kárpát-medence környékén az alsóbb rétegekben megrekedt nedves levegő továbbra is az időjárás meghatározója marad, ezért szombat estig folytatódik a jobbára erősen felhős idő. (MTI)

Hozzászólások