Folytatódik a havazás – Vigyázz az utakon!

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között várható

2015/02/10

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, északnyugaton estefelé már havas eső, eső is lehet.

5 cm-t meghaladó hó a Dunántúl északi felén valószínű, a Bakonyban a hóréteg gyarapodása a 10 cm-t is meghaladhatja. Éjszaka a havazást egyre többfelé havas eső, nyugaton eső váltja fel, a középső területeken átmenetileg akár ónos eső is lehet. Kedden szórványosan számíthatunk csapadékra, keleten gyenge havazás, másutt inkább eső valószínű, a hó több helyen olvadni fog. Az északnyugati szél átmenetileg több helyen kissé mérséklődik, éjszakától a Dunántúlon ismét erős, időnként viharos lesz, elsősorban a Bakony térségében számíthatunk hóátfúvásra.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5 fok között alakul, nyugaton lesz enyhébb az idő, és ott hajnalra tovább emelkedik a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 1 és 6 fok között várható.

SONY DSC

A hófúvás miatt néhány dunántúli járásban hétfőn első-, valamint másodfokú riasztás volt érvényben, keddre már nem sem a szél, sem a havazás, sem a hófúvás miatt nem adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszprém megye több járásban még narancssárga a riasztás. Azokon a területeken a következő órákban is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a szél magas torlaszokat emelhet. Emellett több dunántúli megyében elsőfokú riasztások vannak érvényben a hófúvás veszélye miatt.

Elsősorban a Dunántúl északi felén (nagyobb valószínűséggel a magasabban fekvő helyeken) kisebb körzetekben továbbra is előfordulhat hófúvás, ami a hőmérséklet emelkedésével megszűnik. Kedd reggelig a Dunántúl északnyugati részén helyenként még előfordulhatnak 65-70 kilométer/óra körüli széllökések. Emellett többfelé várható hó, havas eső, amely északnyugat felől egyre több helyen esőre vált. Átmenetileg néhol ónos eső sem zárható ki. Hétfő estétől kedd reggelig több helyen hullhat legfeljebb 4 centiméternyi hó, de a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein (elsősorban a Bakonyban) néhol 10 centimétert meghaladó mennyiség is lehet.

Hozzászólások