Hátborzongató fotók a Costa Concordia tragédiája után

Fotók a hajó utolsó napjairól

2016/01/26

Jonathan Danko Kielkowski és szerzőtársa, Christoph Schaden eddig még nem látott fotókat hozott nyilvánosságra a Costa Concordiáról. A baleset után a katasztrofális véget ért hajóbelső úgy festet, mint egy horrorfilm díszlete.

received_2491012060986581

A Costa Concordiát csak elsüllyedése után két és fél évvel sikerült talpra állítani, majd utána 2014-ben Genovába vontatták, hogy egy százmillió euróba kerülő munkafolyamat során darabjaira szedjék. Mielőtt azonban a műveletet elkezdték volna, Jonathan Danko Kielkowski, nürembergi fotós, felszökött a tragédia szaggatta hajóra, hogy megörökíthesse a tengerjáró óriás rozsdamarta végnapjait.

 

Kielkowskinak 200 métert kellett úsznia a genovai partoktól, hogy felmászva a hajótörést szenvedett jármű fedélzetére, elkészíthesse ezeket a lenyűgöző képeket. Elmondása szerint – minden valószínűség ellenére – a hajóroncsot szabadon meg lehetett közelíteni.

Nem őrizték sem kerítések, sem biztonsági személyzet. Sőt, az ajtók tárva-nyitva álltak, a lámpák fel voltak kapcsolva, pedig senki nem tartózkodott bent.

A képek megmutatják, hogy az elhagyott luxushajó mennyire épült le négy év leforgása alatt. Mindent felemésztett a rozsda, az egykori személyzet helyét pedig népes tengeri növényzet vette át.

A Costa Concordia 2012. január 13-án futott zátonyra és borult fel az olaszországi Giglio sziget közelében. A fedélzeten 4229 személy tartózkodott amikor egy szikla hetven méteres rést vágott a hajótestbe. A tragédiában 32 ember, köztük egy magyar vesztette életét. Egy olasz bíróság börtönbüntetésre ítélte a hajó kapitányát.

Fotók: imgur

Hozzászólások