Fotók – Lenyűgöző felvételek a szuperholdról

A világ minden táján fényképezték a jelenséget

2014/08/11

Tegnap este különleges csillagászati élményben lehetett része annak, aki lelkesen kémlelte a fellegeket, hiszen szuperhold ragyogta be az eget. A ritka eseményt a világ szinte összes pontján észlelték, így Brazíliától Ausztráliáig mindenhol készültek fotók róla.

Nem kellett sokáig kutatni a szuperholdat tegnap éjszaka, hiszen ahol nem volt felhős az idő, ott az egész égboltot beragyogta a jelenség. Szuperholddal akkor találkozhatunk, ha a Hold közel kerül a Földhöz – közelebb, mint egy átlagos éjszakán. Ez a távolság tegnap este 356,896 kilométer volt az eredeti 384 ezer kilométer helyett. Ehhez járult hozzá az, hogy telihold volt.

Mit befolyásolhat a szuperhold?

A Hold mint égitest sok földi folyamatra hatással van: befolyásolja a vízszint emelkedést, okozhat földrengéseket, de a szervezetünkben végbemenő folyamatokért is felelős. Ennek ellenére még nem figyeltek meg olyan természeti jelenségeket, melyeket a szuperhold következményének tekinthetnénk.

Az emberek már évezredek óta követik a Hold változásait, ciklusait már az ókorban is összehasonlították a szervezetben végbemenő folyamatokkal. Bár a modern, nyugati orvoslás elveti ezeket az összefüggéseket, hiszen konkrét bizonyítékot nem lehet felmutatni, szinte biztos, hogy egészségi állapotunkat befolyásolják a Hold Földre gyakorolt hatásai.

Nézd meg, hogyan látták a szuperholdat a világon!

A teliholdról tudjuk, hogy erőteljes hatást fejt ki a természetre: ilyenkor a legmagasabb a dagály szintje, sokkal nagyobb víztömegeket képes megmozgatni a gravitációs ereje. A telihold egyes kutatások szerint az idegrendszert is befolyásolja: megnöveli a fizikai és szellemi teljesítményt, így a hagyományok szerint ez az ideális időpont fogyókúra vagy méregtelenítő kúra elkezdésére. Egy héttel később azonban ellentétes hatást fejt ki, ez az idő az energia gyűjtés és a nyugalom periódusa.

A népi hiedelmek szerint a telihold felborzolja az érzékeket, az ember szervezete fogékonyabb lesz a természetfeletti és a spirituális dolgokra, de sokan állítják, hogy növeli az agresszivitást is.

Ha lemaradtál róla…

2014 a szuperholdak éve: a tegnapi természeti jelenséget követően csupán egy hónapot kell várni, ugyanis szeptember 9-én ismét részesei lehetünk a különleges csillagászati eseménynek.

Hozzászólások