Francia hagymaleves vajas pirítóssal

Hosszú folyamat elkészíteni, de minden cseppje megéri a fáradságot

2016/12/08

Az alap Julia Child francia hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy ez más, mégis hasonló. 

A francia hagymaleves lényege: szánjunk rá időt, mert legalább két óra kell egy tisztességes hagymaleveshez, de minden egyes kanalazás kárpótol majd minket!

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 közepes db vöröshagyma
  • 4 közepes db salottahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál kakukkfű
  • 1.5 dl fehérbor
  • 1 l csirke alaplé
  • 3 evőkanál finomliszt
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint

A vajas pirítóshoz:

  • 50 dkg bagett
  • 15 dkg vaj

Elkészítés:

1. Egy nagyobb edényben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a tisztított és félkarikákra vágott vöröshagymát, valamint salottát. Adjunk hozzá egy csipet sót, fedjük le és negyed óráig közepes lángon pároljuk.

2. Ha elkezdett összeesni a hagyma, akkor már levehetjük róla a fedőt és állítsuk alacsonyra a lángot. Ettől lesz finom, édes a végeredmény, hogy alacsony hőfokon karamellizáljuk meg hagymát, ez kb 30-40 percig tart. Ha a hagyma már szép, aranybarna, akkor reszeljük hozzá a fokhagymát, ízesítsük fehérborssal, szerecsendióval és további egy-két percig pirítsuk. Ezután jöhet bele a liszt, alaposan elkeverjük, és még néhány percig pirítjuk.

3. Felöntjük a borral, megvárjuk amíg feloldja az lisztet, aztán az alaplevet is utánaküldjük. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és közepes lángon további 35-40 percig főzzük, egész addig, amíg szép, gazdag íze nem lesz.

4. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a bagett szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne.

Jó étvágyat!

Hozzászólások