Francia terroristaszűrő szoftver

Mozdulat alapján leplezi le a merénylőket

2015/12/17

Mozdulatokat elemző szoftvert tesztel a francia vasúttársaság (SNCF), ami felismerheti a terroristák jellegzetes viselkedését vagy a gyanús csomagokat. Ha a rendszer beválik, akkor az összes vasútállomás kamerájára feltelepítik a programot.

A szoftver olyan idegességre és felfokozott izgalomra jellemző jeleket vizsgál, mint a testhőmérséklet, a változó hangszínű beszéd vagy a szakadozott mozgások. Az SNCF főtitkára, Stéphane Volant elárulta, hogy pályaudvarokon tesztelik az eszközt, természetesen az adatvédelmi szabályok teljes tiszteletben tartásával. Két dolgot is vizsgálnak a próba során: azt, hogy a program csak a gyanús viselkedést szűri-e ki illetve, hogy zavarja-e az utazóközönséget a folyamatos fokozott megfigyelés. A csomagok közül azok lesznek gyanúsak a rendszer számára, amik sokáig magukra hagyva, háborítatlanul állnak egy helyben. 

SNCF vonatok

Az SNCF másik terve, hogy a dolgozóit testkamerával fogja ellátni, illetve készülnek egy olyan telefonos alkalmazással is, amivel bárki jelezhet a hatóságoknak vészhelyzet esetén. Továbbá a biztonságot azzal erősíti még a vasúti társaság, hogy a Franciaországot, Belgiumot és Hollandiát összekötő Thalys expresszvonatok vonalán, két állomáson (Lille és Párizs) beléptető kapukat telepítenek. Ezt azért érezték szükségesnek, mert a nyáron ezen a vasútvonalon állítottak meg egy Hollandia felől érkező merénylőt.

Az elmúlt hetek történései által felgyorsult paranoia (?) teteje, hogy a törvényhozás olyan jogszabály módosításon dolgozik, ami lehetővé tenné, hogy a tömegközlekedés biztonsági szolgálata az utasok beleegyezésével bárkit megmotozhasson, vagy átvizsgálhassa a csomagokat.

Hozzászólások