Futniuk kellett a színészeknek

A Játékszín különítménye jótékony céllal állt rajthoz

2015/10/13

Amiben biztosan egyet értenek a futók, a budapesti a világ egyik legszebb versenypályája, amit bizonyít a külföldi nevezői létszám folyamatos emelkedése is. Idén már közel 5000 külföldi jelentkezés érkezett a most először már két napos Futófesztiválra. Október 10-11-én, szombaton és vasárnap 8 távon, több mint 26 ezer futó jelent meg! Magyarországon még sohasem volt olyan sportesemény, hogy azon ennyi ember tett volna hitet a mozgás, a sportolás mellett!

Minden idők legmagasabb nevezői száma Magyarországon!

A hétvégi 30. SPAR Budapest Maraton Fesztivált szervező Budapest Sportiroda (BSI) közölte, hogy az idén először kétnapos eseményre összesen 26200 előnevezés érkezett.  A futók 80 országból regisztráltak. Soha ennyi országból még nem érkezett nevezés! Hazánk 910 településéről érkezett nevezés a 30. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra. Ez szintén csúcsot jelent. A verseny története során eddig 55142-en futották le a maratont.

Az első napon a Városligeten belül zajlottak a versenyek, amelyek közül a leghosszabb az öt kilométeres volt. Sorra kerül a FODISZ Esélyegyenlőségi Futam is 11:45-ös kezdéssel. Ennél a futamnál a Játékszín művészei is ott voltak a rajtnál. A témaérzékenység okán a Virágot Algernonnak című produkciójuk szinte teljes stábja indult a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon. Futószerelést öltött többek közt Szervét Tibor, Zsurzs Kati, Lévay Viki és Horgas Ádám, a darab rendezője is.

A másnapi maratonon igazi újdonságnak számított, hogy a budai alagúton is átfut majd a mezőny. 11 frissítőállomás, 38 zenei pont és öt szurkolói zóna volt az útvonalon. 431-an futották idén első maratonjukat.

spar maraton3

A mezőny legidősebb magyar maratonistája Kiss György, aki  1955 óta fut és október 7-én ünnepelte  80. születésnapját. A Dunakeszin élő Gyuri bácsi a BSI-nél teljesített 12. maratonjára készül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának csapata idén is fogyatékkal élő sportolókkal futott együtt a Flora Maratonstafétán, többek között rajthoz állt Balog Zoltán, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és Farkas Anikó kabinetvezető is. Az EMMI összesen 134 munkatársát nevezte.

Ötödik évadjához érkezett a Fut a színház elnevezésű futóverseny, melyre vasárnap a Flora Maratonstafétával indulnak a színházak csapatai (rajt 9.30). Nem is kevés, 33 (!), ami óriási ugrás a tavalyi 23-hoz képest. A váltófutás múlt évi győztese a Vígszínház csapata. Eszenyi Enikő direktor fiai (köztük a már egyéni marartont is futott Csőre Gáborral) mellett idén a lányai is futottak, a váltójukban többek közt Hegyi Barbarával. A Kossuth-díjas Miklósa Erika is megint szerepelt az Operaház egyik stafétájában. Az Opera állítja ki a legnépesebb gárdát, 11 csapattal futnak!

Első alkalommal indult a Karinthy Színház, a Turay Ida Színház és a Színművészeti Egyetem. Indul az Operett Színház csapata is, ahol a váltóikon kívül Rikker Mária énekesük már 14. alkalommal teljesítette az egyéni maratont.

spar maraton2

Cifra történet a Bors néniben Lackót alakító Megyes Melindáé, aki a tapsot is beleértve, mert, hogy az is a darab része, az utolsó pillanatig színen volt a Kolibri Színház előadásán, majd gyors átöltözés után biciklire pattant, hogy még elérje csapata utolsó váltását és futhasson a célig. Pindroch Csaba más társaságot választott a futáshoz, nem színészek közé állt, hanem egy jótékonysági céllal szerveződött váltó tagjaként futotta le a rá eső 11 és fél kilométert.

Számos ismert ember is részt vett az eseményen. Idén 42 évét ünnepli 42 kilométerrel Kovács Áron tévés és rádiós műsorvezető. Egyéniben teljesítette még a maratoni távot Vajda Attila olimpiai bajnok kenus és Galambos Péter világbajnoki dobogós evezős. Váltóban állt rajthoz Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Puskás Peti énekes és Horváth Éva műsorvezető. A Rio Klub is két csapatot indított a váltóban, színeikben Molnár Péter kajak világbajnok, Veréb István világbajnoki bronzérmes birkózó, Mike Róbert vb ezüstérmes kenus, Barka Emese birkózó, Európa Játékok 1. helyezettje, Kasza Róbert világ és Európa-bajnok öttusázó és Földházi Zsófia öttusa Európa-bajnok fut. Az Élménykülönítmény csapatában indult Gyenesei Leila világbajnok öttusázó. A Csemete Alapítvány színeiben rajtolt Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakozó. 10 km-en teszi próbára magát Dudás Miklós világbajnok kajakozó. Egy váltóban futott Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó és Őze Áron színművész, a Magyar Hospice Alapítvány színeiben pedig olyan kajakos kiválóságok, mint Szabó Gabriella olimpiai bajnok , Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes és Szalai Tamás Európa-bajnok.

spar maraton1

Különleges teljesítmény

Iváncsics Zsolt, a SPAR egyik áruházának vezetője most már hagyományosan speciális bevásárlókocsival, a Kossuth Lajos Gyermekotthon lakóit támogatva futott. Idén húsz-húsz kilométeren keresztül tolt majd egy-egy gyermeket, a 40. kilométertől pedig egyszerre három összekapcsolt bevásárlókocsival tervez futni, amelyekben három gyermek ült.

A rendező BSI jótékonysági gyűjtési és adományozó programjában 2015-ben 700 ezer forinttal támogatja a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat gyermekétkeztetési és oktatási centrumának létrehozását.

Hozzászólások