Gasztro hétvége: a legjobb thai ételek receptjei

Varázsolj thai hangulatot a konyhádba!

2018/02/23

A thai ételek az elmúlt néhány évben robbantak be igazán Magyarországra, és azóta is töretlen a sikerük. Mutatjuk a mi kedvenc receptjeinket!

A thai étrend alapja a rizs, szó szerint sülve-főve, és a tészta, mely Kínából érkezik az országba. A thai konyha pikáns és fűszeres: ízesítenek fokhagymával, bors és citromlé, illetve citromfű és friss koriander jellegzetes keverékével, de sok bazsalikomot, mogyorót, gyömbért és kókusztejet is használnak.

Gyömbéres csirke pirított tésztával

Hozzávalók:

  • 2 ek wokolaj
  • 20 dkg csirkemell
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 cm friss gyömbér
  • 1 db sárgarépa (nagyobb)
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 2 ek barna cukor
  • 25 dkg tojásos tészta
  • 3 ek szójaszósz
  • 3 ek csípős csiliszósz
  • 2 db újhagyma

Elkészítés:

1. A csirkemellet feldaraboljuk, majd a wokolajban elősütjük. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a felaprított gyömbért, és fél percig pirítjuk.

2. Hozáadjuk a julienne-re vágott sárgarépát és kaliforniai paprikát, és rázogatva kb. 4-5 perc alatt roppanósra pirítjuk. Megszórjuk a barna cukorral, és hozzáadjuk a sós és olajos vízben kifőzött és leszűrt tésztát.

3. Meglocsoljuk a szójaszósszal és a csiliszósszal, hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, összekeverjük és tálaljuk.

gyomberes csirke

Kókuszos csirkeleves (Tom Ka Gai)

Hozzávalók:

  • 20 dkg csirkemell
  • 20 dkg gomba
  • 5 dl kókusztej
  • 1 szál citromfű
  • kis darab galanga (vagy gyömbér)
  • 2 lime levél
  • chili
  • 1 kis csokor friss korianderlevél
  • kevés citromlé

Elkészítés:

1. A kókusztejet felforraljuk, és beledobjuk a csíkokra vágott citromfüvet, a galangát (esetleg gyömbért), lime leveleket és ízlés szerint a chilit. (A citromfüvet később majd ki kell venni, ezért érdemes nagyobb darabokban beletenni, de úgy, hogy az íze jól bele tudjon főni.)

2. Felkockázzuk a csirkét és a gombát. A csirkét rögtön beledobjuk, a gombát egy serpenyőben, kevés zsiradékon megpirítjuk, mielőtt a lébe kerülne (ez azért fontos, mert mert ha sokáig főzzük a lében a gombát, akkor az szürkés színű lesz, ami az ízt nem érinti, de nem olyan gusztusos). Vízzel felöntjük, és megsózzuk.

3. Ha minden megfőtt, hozzáadjuk az apróra vágott friss koriandert (úgy, mintha petrezselyem lenne), és ízlés szerint, egy kevés citromlevet csepegtetünk bele.

csirkeleves

Thai ragacsos rizspuding kókuszkrémmel és mangóval

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • 2 dl kókusztej
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 érett mangó

A kókuszkrémhez:

  • 2 dl kókusztej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő vagy rizsliszt
  • csipet só

Elkészítés: A rizst hideg vízbe áztatjuk legalább 4 órára. Vizet forralunk egy akkora lábasban, amire egy szűrőt vagy bambusznádból készült gőzölőt rá tudunk tenni. Nedves konyharuhával kibéleljük, beleöntjük a leszűrt rizst, elegyengetjük, majd a közepébe ujjal egy kis lukat formázunk, hogy a gőz megfelelően tudjon cirkulálni. Lefedjük, és 20 percet gőzöljük, amíg a rizs kissé megpuhul és áttetszővé válik.

A kókuszkrémhez a kókusztejet a cukorral, csipet sóval és az étkezési keményítővel hidegen összekeverjük egy kis habverővel, majd tűzre téve pár perc alatt összefőzzük, amíg kicsit besűrűsödik, szószos állaga lesz, majd a tűzről levéve hagyjuk hűlni.

A rizspudinghoz 2 dl kókusztejet egy csipet sóval és 4 evőkanál cukorral addig melegítünk, míg a cukor felolvad, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a gőzölt rizst, összeforgatjuk, és lefedve 10 percig pihentetjük, amíg a rizs beszívja az édes kókusztejet.

Egy kis tálkába vagy formába kanalazunk a rizsből, lenyomkodjuk, majd tányérra borítjuk. A szeletekre vágott vagy felkockázott mangóval és a kókuszkrémmel tálaljuk, amivel mindenki ízlés szerint meglocsolhatja magának a ragacsos rizspudingot.

ragacsos-rizs-thai-rizspuding1

forrás1,forrás2

Hozzászólások