Gasztro hétvége: Amerika ízei

Amerika kedvenc ételei egy helyen

2018/03/02

Az amerikai konyha mindenki számára ismerős, most azonban összeszedtük a tengerentúli gasztro alapjait.

Tudjuk, hogy az amerikaiak imádnak grillezni, szeretik a húst hússal, minden sarkon kapható hamburger és hot-dog, illetve a barbecue szószt is rálocsolják mindenre. Összeszedtünk néhány olyan receptet, amely tipikusan hozzátartozik az ő gasztro őrületükhöz!

Hamburger

Hozzávalók a bucihoz:

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl langyos tej
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 ek étolaj
  • 1 tk só
  • 2 ek cukor
  • 1 egész tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • tetejére tojás és szezámmag

Hozzávalók a húshoz:

  • 50 dkg darált hús (sertés, marha, akár vegyesen is)
  • 1 tk mustár
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 kisebb reszelt hagyma
  • kb. 5 dkg reszelt sajt
  • só, bors

Elkészítés:

1. A hús hozzávalóit jól összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük 1-2 órára érni.

2. Elkészítjük a tésztát: az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.

3. Ezután 9 egyenlő részre osztjuk, felgömbölyítjük, papírral bélelt tepsire rakjuk, és újra kelesztjük.

4. Ha megkelt, óvatosan lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokos sütőben megsütjük. Kisütjük a húst is, vagy meggrillezzük majd ízlés szerint összerakjuk a hamburgert.

hamburger

forrás

T-bone steak fűszervajjal

Hozzávalók:

  • 2 szelet vaskos (kb. 600 g-os) T-bone steak
  • 1 citrom
  • Só, bors
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • Ízlés szerint egy kevés szárított chilipaprika
  • Só, bors, szerecsendió
  • 1 csokor snidling
  • 1 evőkanál lecsepegtetett kapribogyó

Elkészítés:

1. Elkészítjük a fűszervajat. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk az ízesítőket: a kevés sóval péppé zúzott fokhagymát, a citrom reszelt héját, egy evőkanál citromlevet, a szárított chilipaprikát, a finomra vágott snidlinget, a szintén finomra aprított kapribogyót, valamint sót, borsot, szerecsendiót. Az egészet alaposan összekeverjük. Kiterítünk egy darab folpackot, rákanalazzuk a vajas masszát úgy, hogy a folpackot óvatosan feltekerve egy szalámit formázzon.

2. A folpack két végét jó erősen eltekerjük, majd az egészet ráhelyezzük egy darab alufóliára, és azt is feltekerjük. Az alufólia biztosítja majd, hogy a feltekert szalámiforma úgy is maradjon. A fűszervajat hűtőbe, vagy ha most rögtön fel akarjuk használni, akkor egy időre mélyhűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.

3. A steaket felhasználás előtt másfél órával kivesszük a hűtőből, alaposan besózzuk és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.  Sütés előtt egy nehéz, vastag falú serpenyőt füstölésig hevítünk, beleöntünk egy evőkanálnyi olajat, majd rádobjuk a húst. 30 másodperces etapokban forgatva, összesen 4-4 percig sütjük a steak mindkét oldalát, míg szép aranyló kérget kap kívülről. A húst egy tepsire dobjuk és 120 fokra hevített sütőben készítjük tovább.

4. Az időtartam függ a hús méretétől, fajtájától és attól, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Egy 600-700 grammos,csontos T-bone steak kb. 15 perc alatt készül el médiumra ezen a hőmérsékleten. Egy csont nélküli színhús steaknek elég 5-10 perc is a sütőben. Ha ezzel is megvagyunk, akkor kivesszük a steaket a sütőből, ráhelyezzük egy tányérra, pár szelet fűszervajat dobunk a tetejére és 5-6 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.

BBQ-TBoneSteak

forrás

Coleslaw káposztasaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 3 db sárgarépa (nagyobb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 pohár tejföl vagy joghurt (nagy)
  • 6 ek majonéz
  • 1 ek méz
  • 1 db citrom leve
  • 2 ek mustár
  • bors

Elkészítés: 

1. A megtisztított káposztát, sárgarépát és hagymát  lereszeljük vagy vékony csíkokra vágjuk, és egy tálban összekeverjük.

2. Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt  és a mustárt. Megsózzuk, megborsozzuk, majd fokozatosan, és folyamatosan kóstolgatva hozzákeverjük a mézet és a citromlevet.

3. Az öntetet a zöldségekre öntjük, összekeverjük, majd néhány órára a hűtőbe tesszük.

coleslaw

forrás

Sajttorta

Hozzávalók:

  • 38 dkg teljes kiőrlésű keksz
  • 15 dkg vaj
  • 65 dkg natúr krémsajt
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 ek liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 3 db tojás

Elkészítés:

1. A kekszet durvára daráljuk, és összekeverjük a felolvasztott vajjal. Egyenletes belenyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, és 165 fokra előmelegített sütőben (gázsütőn 3-as fokozat) 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 

2. Kézi robotgéppel simára dolgozzuk a sajtkrémet a cukorral, a liszttel és a tejföllel. Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom héját, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. További 2-3 percig keverjük, és amikor a keverék sima és habos, ráöntjük a kihűlt alapra.

3. A tortát visszatoljuk az előmelegített sütőbe, és 40-50 percig sütjük (amíg barna lesz a teteje). Tálaláskor késsel körbevágjuk, kiszedjük a formából, és a tetejét megszórhatjuk porcukorral.

sajttorta2

forrás

Hozzászólások