Gasztro hétvége: Törökország jellegzetességei

Varázsold a konyhádba Törökország legjobb ízeit

2018/03/09

Törökország gasztronómiája igencsak színes köszönheten a multikulturális környezetnek. Megmutatjuk a legismertebb három ételt. 

A török konyhát jelentősen befolyásolta az Oszmán Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek ételeit és elkészítési módszereit. A legnagyobb befolyást a görög és közel-keleti konyha gyakorolt rá, de keveredtek benne az ősi, közép-ázsiai török hagyományok is.

Baklava (török rétes) 

Hozzávalók:

  • 2 csomag réteslap (16 lap)
  • 60 dkg darált dió10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg porcukor
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dl citromlé
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz

Elkészítés:

1. A sziruphoz a cukrot a mézzel, a citromlével és a vízzel felteszem főni. Nem sűrítem be túlságosan, mert a tészta sok szirupot megiszik.
A diót, a porcukrot összekeverem a morzsával, és bátran fűszerezem. A vajat megolvasztom. A réteslapokat a tepsi méretére igazítom.

2. Vajjal tocsogósan kikenem a tepsit, majd belefektetek egy réteslapot, amit szintén alaposan megkenek. Így járok el összesen hat lappal, majd a diós töltelék felét elosztom rajta. Ezután egy újabb lapot fektetek rá, vajjal megkenem, majd óvatosan a töltelékre fordítom. Négy lapot teszek a töltelék tetejére, mindegyik közé olvasztott vajat kenve. Ezután jön a töltelék másik fele, majd hat lap, a korábbiak szellemében. Végezetül óvatosan egy éles késsel kockákra vágom.

3. A 170 fokra előmelegített sütőbe tolom a tésztát, majd időközönként kiszedem, és alaposan meglocsolom a sziruppal. Addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik. Amikor kész, egy késsel újra fellazítom a kockák közét, majd hagyom kihűlni.

1371591027843

forrás

Döner kebab

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 2 teáskanál garam masala
  • chili ízlés szerint
  • 1 csipet citrombors
  • 4 teáskanál olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 3 db paradicsom
  • 0.5 db kígyóuborka
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 4 db tortilla lap
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 150 g tejföl
  • 1 csipet garam masala
  • 1 teáskanál curry por
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

1. A gondosan megtisztított húst csíkozzuk fel, tegyük egy nejlonzacskóba, szórjuk rá a garam masalat, a citromos borsot, a chilit, és rázogassuk meg, hogy mindegyik húsdarabkára kerüljön a fűszerből. Tegyük félre, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

2. A paradicsomot, a kígyóuborkát és a lilahagymát tetszés szerint felszeleteljük. A tortilla lapok mindkét oldalát száraz serpenyőben 1-1 perc erejéig felmelegítjük.

3. A felforrósított olívaolajban megpirítjuk a fűszeres csirkemellet, sózzuk ízlés szerint. 

4. A tortilla lapokra szedjük a megpirult csirkemellet, rákanalazzuk a fűszeres szószt, rátesszük a paradicsom-, uborka- és hagymakarikákat. Tálalás előtt cseppentsünk rá ízlés szerint citromlevet, majd tekerjük fel.

5. A megpucolt fokhagymagerezdeket tetszés szerint lereszeljük vagy szétnyomjuk fokhagymaprésben. Egy edényben elkeverjük a fokhagymát az olívaolajjal, hozzáadjuk a tejfölt, a fűszereket, és jól összekavarjuk, ízlés szerint sózzuk.

doner-kebab

forrás

Köfte török fasírt 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg darált marha hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 2 közepes szelet kenyér
  • só, bors
  • római kömény
  • piros paprika
  • enyhén csípős szárított darált paprika (elhagyható)

Elkészítés: 

1. A hagymát és fokhagymát pucoljuk meg és a petrezselyemmel együtt mindhármat tegyük aprító gépbe.  (Amennyiben nincs aprító gépünk, minden összetevőt vágjunk nagyon apró darabra.) Miután felaprítottuk őket, a hússal együtt tegyük az egészet egy tálba. A kenyereket kis darabokra tépve szintén aprítsuk fel a gépben, majd öntsük ezt is a húsra.

2. Fűszerezzük, majd törjük rá a tojást és jó alaposan gyúrjuk össze az egészet. Egy tálcára tegyünk alufóliát, majd a húsmasszából nedves kézzel vegyünk ki egy kis darabot, formáljunk gombócot belőle, majd jól lapítsuk ki. Miután elfogyott a hús, forró olajban, néhány perc alatt süssük arany barnára a köftéket.

kofte

forrás

Hozzászólások