Gazdagság egyenlő érzéketlenség?

Úgy tűnik a pénzesekből kihalt az empátia

2016/10/27

Tényleg eljutott oda a világ, hogy a gazdagság egyet jelentsen az érzéketlenséggel és a figyelmetlenséggel? Egy tanulmány szerint sajnos igen.

Nincs olyan ember a világon aki mindenkivel és minden ember bajával képes lenne foglalkozni. Senkinek nincs erre ideje, sem agyi kapacitása. Alapban ez egy természetes dolog lenne, de az elmúlt évek során kutatások tömkelege azt mutatta ki, hogy a gazdagság egyenlő az érzéketlenséggel.

A legutóbbi New York Universityn végzett kutatás eredménye az lett, hogy egy ember vagyoni helyzete minél magasabb, annál alacsonyabb a más emberek iránt érzett empátia mértéke. A tanulmányban 61 ember vett részt, akik a Google által fejlesztett szemüvegeket viseltek az utcán, ezzel pedig minden mozdulatukat, érzékelésüket rögzítették. Azoknak akik részt vettek ebben, egyetlen dolguk volt a regisztráció során: megadni a társadalmi helyzetüket. A vizsgálat kimutatta, hogy valaki minél magasabbra rangsorolta magát, annál kevésbé figyelt oda a körülötte lévő emberekre. 2009-ben a californiai egyetemen is végeztek egy hasonló szociológiai kutatást. Az ebben résztvevők szintén különböző társadalmi osztályokból származtak. Az alanyokkal olyan videókat nézettek, ahol rákos gyermekek osztották meg a betegséggel kapcsolatos élményeiket. Eközben a nézők különböző gépekre voltak kötve, amik figyelték az egyes funkcióikat. A vizsgálatok alapján a kevésbé pénzes emberek empatikusabbak voltak gazdag társaiknál. 

Mind a tanulmányok, mind a személyes tapasztalataink azt mutatják általában, hogy a pénzügyi különbségek viselkedésbeli különbséghez is vezetnek. Ez így lenne a helyén, hiszen nem fog egy mélyszegénységben felnőtt gyermek ugyanúgy hozzáállni a dolgokhoz, mint egy magánrepülőn nevelkedett. Egyes teóriák szerint a gazdagok viselkedése elfogadható, ugyanis egy elfoglalt üzletember agya jóval nagyobb terhelésnek van kitéve, mint egy minimálbérért dolgozó alkalmazotté. Ez lehet, hogy így van lehet, hogy nem, mindenki döntse el maga. Ettől függetlenül a kérdés az, hogy csupán az elfoglaltságra való hivatkozás miatt kihalhat az empátia egy emberből? 

Hozzászólások