Gazpacho, a spanyolok levese

Az egyik legjobb nyári főétel

2016/05/18

A gazpacho talán az egyik legismertebb spanyol fogás. Nem véletlenül, hiszen ez a leves az egyik legkönnyebben elkészíthető mind közül, az íze viszont isteni!

Talán nincs is olyan ember a földön, aki ne hallotta volna már valahol a gazpacho szót, még ha fogalma sem volt róla, mi az. Pedig tényleg érdemes megismerkedni vele, mert azon kevés ételek közé tartozik, amit bárki, de komolyan bárki pillanatok alatt el tud készíteni. És ha már a programajánlónk is a spanyol és latin-amerikai kultúrkörről szólt, akkor tökéletes alkalom volt, hogy megmutassuk nektek a legjobb receptet! Kifejezetten jól eshet egy-egy forró nyári napon. 

gazpacho2

Hozzávalók:

  • 40 dkg érett paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 közepes uborka
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál borecet
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szikkadt zsemle
  • 3 dkg margarin

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.  A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük. Tálaláskor a zsemlét apró kockákra vágjuk és megpirítjuk a vajban/margarinban. A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a pirított zsemlekockákkal kínáljuk.

Jó étvágyat!

Hozzászólások