Godzilla nem is volt olyan hatalmas

A gigászi szörnyeteg méretei napjainkban már elhanyagolhatóak

2016/08/04

Emlékszel, mennyire nagynak tűnt Godzilla, mikor először láttad a filmet? Megnyugtatunk, ha akkora maradt volna, ma már csak nevetnél rajta! Persze a világ leghíresebb szörnye is folyamatos növésben van.

De nem a híres feldolgozás, hanem az eredeti, 1954-es filmből ismert szörnyetegé. Az első Godzilla film a hidegháború nyomása alatt készült, és szürreális lenyomatát adta az atomháborútól való rettegésnek, ami különösen jellemző volt Japánban, hiszen mind a mai napig az egyetlen atomfegyverrel sújtott országról van szó – szerencsére.

A készítők (ez esetben vesztükre) pontosan meghatározták a filmben a godzilla méretét, amely 1954-ben mindössze 50 méter magas volt. Ez azonban a mai Tokió épületeihez képest igencsak elenyésző. Annyira, hogy amint a @fukublog illusztrálta a Twitteren, inkább tűnik a lény valami elveszett kisgyereknek, mintsem tényleges veszélyt jelentő fenevadnak. Tokió felhőkarcolói ma egyébként kb. 185 méteresek.

Godzilla méretei persze filmről filmre egyre csak nőttek. A keletkezése – miszerint nukleáris szennyeződésből született – mára már jelentését vesztette, de a masszív pusztítás miatt, amit okozni képes -ami a digitális technológia fejlődésével mind egyre durvább lesz- mindig érdeklődök tömegét fogja a vászon elő vonzani.

Kép: ©Bandai Namco America
Hozzászólások