Goji bogyó, a szupergyümölcs

Igazi vitaminbomba

2014/07/19

Ez a távol-keleten termő, vörös színű gyümölcs már több ezer éve alapvető eleme a keleti orvoslásnak.  A goji bogyó több néven ismert; például farkasbogyó, lícium, közönséges kínai ördögcérna.

Vitamincsoda?

Keleten úgy gondolják, hogy a magas életkor és a rendkívül jó egészségi állapot e gyümölcs fogyasztásának köszönhető. Több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz; kiemelkedően magas az antioxidáns-, ásványi anyag- és enzimtartalma, valamint nyomelemekben is igen gazdag. A második legtöbb C-vitamint tartalmazó vitaminforrás, számottevő benne az A-vitamin, továbbá az E-vitamin a B1-, B2-, B6-vitamin. Kiemelkedő mennyiségű vas, valamint kalcium, cink és szelén található benne. Extra magas a fehérje, illetve a rosttartalma, melynek köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre, így kitűnő „eszköz” a fogyásra is.

goji_bogyo

Milyen betegségek ellen véd, illetve mi mindenre jó?

  • Álmatlanság ellen segítséget nyújt,
  • Immunerősítő,
  • Megakadályozza a rákos sejtek kialakulását, illetve a már kialakult rákos sejtek egyes fajtáinak pusztulását is segíti,
  • Pozitívan befolyásolja a vérnyomást,
  • Vércukor,- és koleszterinszintet csökkent,
  • Bőrfiatalító hatással bír,
  • Segíti a májműködést ,
  • Látásjavító,
  • Memóriajavító,
  • Enyhíti a fejfájást,
  • Stressz- és feszültségoldó,
  • Megelőzi a korai öregedést,
  • Impotencia kezelésére is alkalmazzák,
  • Vágyfokozó hatású,
  • Csökkenti az allergiás reakciókat,
  • Állóképesség növelő,
  • Gyulladáscsökkentő

Többféleképpen is fogyasztható, akár teába főzve, süteményben, müzlihez keverve, vagy aszalt gyümölcsként. Amellett, hogy nagyon értékes gyümölcs, nem elegendő csupán fogyasztásától várni a jó egészségi állapotot, fittséget, hanem továbbra is oda kell figyelni, hogy egészséges, minőségi ételeket fogyasszunk, illetve rendszeresen mozogjunk!

Hozzászólások