Görög legenda ad munkát az embereknek

Isteni segítség

2015/11/09

Ha azt mondjuk, görög legenda, akkor ki jut eszedbe? A népszerű előadó, Demis Roussos? Vagy a híres Kojaket megformáló Telly Savalas? Billy Zane, vagy inkább George Michael? Segítünk, ennél sokkal istenibb megoldáshoz nyúlnak a görögök!

A görögök minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megtépázott gazdaságukat helyreállítsák, a lakosoknak munkát és jövőt tudjanak adni. Egy maroknyi csoport most arra készül, hogy hatalmas projekt segítségével juttassa munkához az embereket. Gondolnád, hogy egy igazi görög legenda fog nekik segíteni?

Zeusz isten történeteit az irodalom órán gyakran tátott szájjal hallgattuk, hiszen a mesébe illő mitológiai események olyan legendákat örökítenek meg, amelyek évezredeken ívelnek át, a görögök pedig komoly tisztelettel adóznak isteneik előtt. Az egyik ilyen istenség Héliosz, Zeusz legkisebbik fia, aki állítólag maga választotta kincsének Rhodosz szigetét, amiért az itt lakók hozzá imádkoznak. Egykoron szobor állt tiszteletére a kikötőben, amely az állítólag eredetileg tervezett 18 méter helyett végül 36 méteres nagyságot ért el és 52 évig fogadta az utazókat. Azonban Kr. e. 225-ben egy földrengés rázta meg a térséget, a szobor egyik lába összetört, maga Héliosz pedig összedőlt.

Ma, 2015-ben új tervek születtek a szobor megépítésére, ami rendkívüli lehetőség a helyieknek, hogy munkához és fizetéshez jussanak. Nem ez az első eset, hogy ilyen monumentális mű elkészítésére vállalkoznak alkotók.

A tervezők szándéka szerint nem a régi emlékművet állítanák helyre, hanem egészen új koncepcióban gondolkoznak, amely megfelel a 21. század követelményeinek. A méretei is ehhez arányosan igazodnának, hiszen a korábbi magasságon jóval túlmutatnak elképzeléseik, mintegy 124 méter magas, aranyozott bronz és vas elemekből álló szobrot szeretnének, amelyeken napenergiát feldolgozó panelek is helyet kapnának, hogy a tetején lévő, világítótoronyként funkcionáló berendezést még 35 mérföldre is jól láthassák a hajósok. Az építményben könyvtár, kulturális központ és kiállítóterem is. A terveket úgy dolgozta ki a csapat, hogy a görög legenda a jövőben teljesen stabil lábakon állhasson, így egy erősebb földrengés esetén is ellenálló legyen.

A beruházás három-négy éven belül elkészülhetne, és nagyjából 260-280 millió dolláros projekt hívná életre újra Héliosz napisten figuráját, akinek köszönhetően rengeteg görög ember lelkében felgyúlhat ismét a hit és a bizalom egy szebb jövő reményében.

Hozzászólások