Görög nyert Kínában

Görög film nyerte a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon

2014/06/24

A görög Kis Anglia (Mikra Anglia) nyerte a legjobb film díját a hollywoodi sztárokat is felvonultató, minden korábbinál népszerűbbnek bizonyult 17. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon, a világ legfiatalabb A-kategóriás fesztiválján.

A Sanghaji Nagyszínházban vasárnap este nagyszabású gálaműsorral zárult egyhetes fesztivál fődíjáért, az Arany Magnólia serlegért idén rekordszámú, több mint 1100 alkotás versengett.

A díjat a Kuang Li kínai színésznő személyében első ízben nő elnökölte zsűri a Pantelisz Voulgarisz jegyezte, Kis Anglia című drámának ítélte, amely két görög lánytestvér szerelmi életét és annak bonyodalmait mutatja be az 1950-es években.

Az Arany Magnólián túl Voulgarisz hozta el a legjobb rendezőnek járó díjat, a film főszereplőjét, Pinelopi Cilikát pedig a legjobb színésznőnek járó elismeréssel jutalmazták. Cilika hangsúlyozta: a díj pozitív visszajelzés a görög filmiparba a válságos időkben is befektetők részére, s igazi ösztönzőként hat Görögország számára.

A legjobb színész díját a tájföldi Vithaja Panszringarm érdemelte ki, Az utolsó kivégzőtiszt című filmben nyújtott teljesítményéért. A nyolc fődíj egyikét nyerte el egy tibeti produkció, az Öt szent nyílvessző.

A zsűri nagydíját az egyetlen versenyben lévő kínai film, a Győzelem Bácsi (Shengli) kapta, amelyet ugyanakkor a főszereplőjét érintő szexbotrány miatt nem mutattak be Kínában. (Huang Hajpót 15 nap elzárásra ítélték, miután május közepén egy pekingi szállodában rajtakapták egy prostituálttal, s a helyi sajtó szerint jelenleg is fogságban, “átnevelésen” van.)

Az egyhetes filmünnep alatt több a város több mint 35 mozijában 300 alkotást tekinthettek meg a mozirajongók, köztük a legújabb amerikai filmek mellett ritkán játszott kínai klasszikusokat. A filmek iránt a szervezők elmondása szerint hatalmas érdeklődés mutatkozott. Bár az összbevételre vonatkozóan még nincsenek pontos statisztikák, a jegyeladások már az első nap rekordot döntöttek, s a 6 millió jüant (220 millió forint) is meghaladták, ami az előző évhez képest 50 százalékos növekedés.

A záróünnepségen a szervezők azt hangoztatták: a nézők érdeklődése, a rekordszámú film és a rendezvény mérete is azt mutatja, a seregszemle a nagy fesztiválok sorába emelkedett.

A rendezvénysorozaton több mint 400 hazai és nemzetközi híresség vett részt, a nyitóünnepségen többek közt Nicole Kidman ésHugh Grant, Jckie Chan, John Cusack a záróünnepségen Natalie Portman is megjelent.

A fesztivál ideje alatt számos filmipari társulást, nemzetközi együttműködést és az ország első nemzetközi filmes iskolájának sanghaji felállítását is bejelentették. (MTI)

Hozzászólások