Gravlax: a házilag pácolt lazac

Ettől az ételtől te is igazi séfnek érezheted magad!

2016/08/19

Igazi ínyencfalatra vágysz, de nincs kedved egy vagyont kifizetni a belvárosi éttermekben? Akkor a gravlax lesz a te embered! Illetve halad, merthogy pácolt hal.

A gravlax északi ételkülönlegesség. Nyers hal, sóval, borssal, cukorral és kaporral kezelve. Hagyományosan aperitifként szolgálják fel, vékony szeletekre vágva, friss kenyérrel vagy pirítóssal. Egy kis mustárral vagy tormával lehet még feldobni, de önmagában is finom, ha nem sajnáljuk belőle a fűszert.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg friss lazac
  • 3 ek cukor
  • 2 ek só
  • 1 tk fehérbors
  • 2 csomg friss kapor
  • 1/2 kg cékla

Elkészítés:

  1. Reszeljük le a céklát, majd keverjük össze a sót, a cukrot és a borsot.
  2. Egy szögletes tálba tegyünk folpackot úgy, hogy mindkét oldalon annyival hosszabb legyen, hogy a végén a lazacot jól be tudjuk vele fedni.
  3. Tegyük a folpackra a lazacot a bőrös oldalával lefele, majd szórjuk meg a cukros keverékkel. Erre tegyük rá a kaprot szárral együtt, végül a reszelt céklát is.
  4. Szorosan, légmentesen fedjük be a folpackkal a lazacot és legalább 24 órára tegyük hűtőbe.
  5. Az érlelést követően vágjuk vékony szeletekre és mustárszósszal, pirítóssal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Tipp:

Minél tovább érleljük, annál erősebben érvényesülnek a fűszerek. A cékla opcionális.

Hozzászólások