Gyász! Elhunyt Göncz Árpád

94 éves volt az egykori köztársasági elnök

2015/10/06

Gyászol az ország: elhunyt Göncz Árpád, korunk egyik legmeghatározóbb politikai személyisége.

Göncz Árpád író, műfordító és politikus volt, a rendszerváltáskor létrejött harmadik magyar köztársaság első államfője volt, és a kilencvenes évek egyik legfontosabb politikai személye. Három kormány alatt is volt köztársasági elnök, és egy ország rajongott érte.

Az idős politikus 94 éves volt, és családja körében hunyt el a mai napon – közölte a családja.

Göncz Árpád politikai karrierje 1945-ben kezdődött a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártban. Később a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalomban való aktív részvétele miatt börtönbe zárták és életfogytiglanra ítélték. Hat évet ült le, közben megtanult angolul, szabadulása után pedig fordítóként dolgozott, és befejezte az egyetemet is.

Göncz Árpád 15 évesen, 1937-ben.Csak ma 1500-zal nőtt az oldalunk lájkolóinak száma. Köszönjük szépen.Nagyon tetszik.:)

Posted by Göncz Árpád tisztelői on 2015. február 10.

25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké. Népszerűségét valószínűleg annak köszönhette, hogy vállalt a konfliktusokat a kormánnyal szemben, több törvényt is felülvizsgáltatott.

2005-ben hagyta ott a politikai pályát, azóta a nyilvánosságtól elvonultan élt. Legutóbb négy éve, a 90. születésnapján jelent meg nagyobb tömeg elől, akik az üdvözlésére mentek a háza elé, és akiket az erkélyről köszöntött.

Az egykori köztársasági elnökre egy perces néma csenddel emlékeztek meg a Parlamentben. A temetésről a kormány és a családja a későbbiekben intézkedik majd.

Hozzászólások