Gyász: elhunyt a legendás magyar Aranycsapat utolsó tagja

Buzánszky Jenő 89 éves volt

2015/01/12

Az esztergomi kórházban vasárnap este nyolc órakor elhunyt az ötvenes évek legendás magyar válogatottjának utolsó élő tagja, az Aranycspaat jobbhátvédje, Buzánszky Jenő. A Nemzet Sportolója 89 éves volt.

A 2011-ben a Nemzet Sportolójának, majd tavaly novemberben a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe választott Buzánszky Jenő 1950 és 1956 között 49 alkalommal viselte a magyar válogatott mezét, és mindig szeretett azzal dicsekedni, hogy ebből mindössze négyszer szerepelt vesztes mérkőzésen. “Lehet utánam csinálni!” – volt a szava járása.

buzanszky
Buzánszky Jenő (1925-2015) – Fotó: MTI

A négy évig veretlen gárda 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnok lett, 1953-ben megnyerte az Európa-bajnokság elődjének számító Európa-kupát, majd legyőzte az angolokat Londonban, az évszázad mérkőzésén 6-3-ra. Az Aranycsapat legnagyobb tragédiája egyben legnagyobb sikere is volt, Bernben, az 1954-es világbajnokság döntőjében 3-2-s vereséget szenvedtek a nyugatnémetektől (akiket a csoportmeccseken egyébként 8-3-ra páholtak el).

Buzánszky Jenő a leghíresebb magyar válogatott, a legendás Aranycsapat – mely a híres, angolverő tizenegy játékossal vált világszerte ismertté: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bocsik, Zakariás – Budai II., Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor – utolsó, még élő tagja volt, így január 11-i halálával a magyar labdarúgást pótolhatatlan veszteség érte.

A 89 éves egykori hátvéd állapota váratlanul fordult kritikusra, hiszen még az utóbbi időben is rendszeresen elvállalta a meghívásokat, jó erőben volt. Tavaly december 12-én került kórházba Esztergomban, kétszer műtötték, majd elhagyhatta az intenzív osztályt. Fia elmondása szerint jó hangulatban volt, szervezete azonban annyira legyengült, hogy már nem bírta a hatalmas megterhelést.

Hozzászólások