Gyilkosság a Belvárosi Színház színpadán

December 9.: Édes Anna

2015/12/09

Meglepő műfajt választott Tóth Ádám szerző-rendező Kosztolányi Dezső: Édes Anna című regényének teljesen újszerű bemutatásához. A könnyedebb műfajnak gondolt musical keretében dolgozta fel az 1926-ban íródott és az 1919-22 közötti Magyarországon játszódó tragikus történetet.

 

A musicalban az eredeti story alapján zajló cselekmény tizenhat remek ritmusú, szövegű, slágergyanús betétdal segítségével, sajátságos módon adja vissza a Kosztolányi mű lényegét.

A cselédtörténetben Kosztolányi az emberi kiszolgáltatottsággal szembeni iszonyatát fejezte ki, az adott kor társadalmi viszonyai között. Akkoriban a cselédet nem vették emberszámba, megalázták és az emiatt felgyülemlett indulat végül tragédiába fulladt…

edes_anna_2_800

Mindehhez kitűnő atmoszférát teremt a sodró lendületű zene, a dalok fülbe mászó ritmusa, az érzékeny, kifejező dalszövegek, a tragédia átélésének katartikus élményét nyújtva a nézőnek. A zenei alap kiválóan illeszkedik a történethez, kifejezi a színpadon zajló eseményeket, visszaadja az érzelmi konfliktusok keltette hullámzásokat.

A musical a kiszolgáltatott cselédlány, illetve az árnyként megjelenő többi megalázott és kihasznált lány és a Vizy család sorsán keresztül üzen a mai világnak.

De hogy mit, annak megfejtése legyen a nézők feladata….

Addig is lélegzetvisszafojtva figyelhetjük a történetet és dúdolhatjuk a musical két slágerét: Isten szeret….Anna az más….,melyek még az előadás után is sokáig csengenek a fülekben.

Bemutató: 2015. december 9.
További információkat ITT találhattok!

Hozzászólások