Gyönyörű fordított sütemények

Feje tetejére áll a világ!

2016/02/23

Egy sima, egy fordított? Ha most éppen arra gondolsz, hogy a múlt heti süteményt hogyan fejelhetnéd meg valami újítással, akkor a szokásos sima felállás szerint próbáld ki a fordítottat! Nem érted, mire gondolunk? Már mutatjuk is!

A fordított sütemények készítése egy érdekes sütési technika. A jól megszokott folyamat itt teljesen felborul, mivel a süti tetejével kezdjük az elkészítést. Így a gyümölcsök a karamellizált cukorban együtt sülnek a tésztával és fergeteges ízek jönnek ki a végén. A végeredmény csak a kreativitásunkon múlik!

Lássuk, hogy is kell ezt csinálni! Ez egy alap recept, amit sokféleképpen variálhatunk.

A gyümölcsös alaphoz:

  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 30 dkg szeletelt ananász konzerv

Tésztához:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 6 ek. ananászlé
  • 1 ek. vanília kivonat
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 tk. sütőpor

forditott sutemeny (2)

Elkészítés:

  • egy 24 cm-es tortaformában beleöntjük a vajat,
  • egyenletesen rászórjuk a barna cukrot,
  • szépen elrendezve rátesszük a lecsepegtetett ananász szeleteket,
  • a tésztához jól felverjük a tojásokat,
  • hozzáadjuk a cukrot, az ananászlevet és a vaníliát,
  • belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és jól összeforgatjuk.

Amikor a tészta teljesen elkeveredett, óvatosan ráöntjük a gyümölcs tetejére, ügyelve arra, hogy azok ne mozduljanak el. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton pirosra sütjük.

Amire nagyon kell figyelni, hogy amikor kivesszük a sütőből a kész süteményt, azonnal fordítsuk egy hőálló tálra (pl. amin tálaljuk), és amíg ki nem hűlt ne szedjük le a tortaformát.

Gyönyörű lesz!

TIPP1: Amikor teljesen kihűlt, óvatosan fogjuk meg a tortaformát és egy tortakenő késsel, vagy valami olyan eszközzel, ami nem karcolja a formánkat, vágjuk körbe a tortát, hogy szépen kijöjjön és így tegyük vissza tálra.

TIPP2: A gyümölcsöket nyugodtan variálhatjuk kedvünk szerint, arra figyelve, hogy amelyik gyümölcsből a legtöbb van, annak a levét rakjuk a tésztába.

Jó étvágyat!

 

 

Hozzászólások