Gyönyörűek lesznek a hármas metró új megállói – FOTÓK

Az építkezés csak jövőre kezdődik

2015/03/05

Sikeres volt a hármas metró megállóinak felújítására kiírt tervpályázat. A BKK kihirdette a győztest, és közzétette azokat az elképesztő látványterveket, amelyek előrevetítik, hogy pár éven belül hogyan fog kinézni Budapest legforgalmasabb földalatti útvonala.

A pályázatra tavaly novembertől lehetett beadni a terveket, és idén január 20-án zárták le a jelentkezést. A cél egyrészt az volt, hogy a naponta félmillió utas által használt hármas metró (M3) vonalának felszíni épületei megfeleljenek a mai kor esztétikai és funkcionális követelményeinek.

m3allomas1
Az Arany János utcai metrómegálló jelenlegi állapota, és tervei (Fotó: BKK)

Szempontok voltak még a funkcionalitás, a városképi illeszkedés, a gyalogosközlekedési útvonalak összhangja, de figyelembe vettek megvalósíthatósági szempontokat (műszaki adottságok, építési technológia), gazdasági szempontokat (költségtakarékosság, időtálló megoldások, üzemeltetési költségek) és környezettudatossági szempontokat.

Ugyancsak fontos volt a a tervek áttekinthetősége és érthetősége, valamint szervezet távlati terveiben szerepel a kék metró vonalának északi meghosszabbítása Újpest-Központ után, így a terveknek ezt is kellett tartalmaznia. Négy pályázat érkezett, mindegyik érvényes volt, a BKK közülük az Építész Stúdió Kft.-t választotta.

m3allomas2
A Dózsa György úti metrómegálló jelenlegi állapota, és tervei (Fotó: BKK)

A BKK közleménye szerint az engedélyezési- és kiviteli tervek, valamint az engedélyezés lefolytatása 2015 vége előtt biztosan nem várható, az építkezés pedig csak ez után, azaz legkorábban 2016-ban kezdődhet meg.

Hozzászólások