Győzd le az influenzát immunerősítő ételekkel!

Nemcsak egészségesek, ízletesek is!

2015/01/27

A téli időszakban sajnos sűrűn lebetegedhetünk, ezért nem árt immunerősítő ételekkel felturbózni a hűtőnket és persze elfogyasztani azokat. Most bemutatjuk, hogy mely ételek segítenek át a betegségeken és miért.

Igyunk minél több folyadékot!

Miért fontos? Az elfogyasztott folyadék segíti az anyagcsere-termékek, kórokozók mielőbbi kiürülését a testünkből. Lehet, hogy a hidegebb időben ritkábban érzünk szomjúságot, pedig télen sem szabad elhanyagolni szervezetünk hidratálását: a nőknek naponta 1,5-2 litert, a férfiaknak 2-2,5 liter folyadékot kellene meginniuk (ebbe nemcsak a víz számít bele, hanem az elfogyasztott italok és az élelmiszerek folyadéktartalma is). Az őszi-téli időszakban jó alternatíva lehet a teaivás, az elkortyolgatott meleg vagy langyos ital bármelyik napszakban jólesik.

Tippek:
– Az arabokhoz hasonlóan a hibiszkuszvirág szirmából mi is főzhetünk különleges aromájú gyógyteát. Szálas és filteres változatban is kapható, sok benne a C-vitamin, torokgyulladásra is alkalmazható. Ebből is érdemes reggel elkészíteni egy nagy kancsóval, így egész nap iszogathatjuk az enyhén savanykás italt. 
– A piros csipkebogyó is rengeteg C-vitamint tartalmaz. A filteres változat helyett vásároljunk gyógynövényboltban csipkebogyóhúst. Egy púpozott teáskanál bogyót tegyünk 3 dl hideg vízbe (ha forró vizet használnánk, kárba veszne a C-vitamin), és áztassuk benne egy éjszakán át. Reggel szűrjük le, ízesíthetjük kevés mézzel. Ha valaki langyosan szereti, megmelegítheti egy kicsit, csak ne forróra. Napi két-három csészével fogyaszthatunk belőle.

iStock_000053933306_Small (1)

Rostokban gazdagon

Miért fontos? A rostok emészthetetlen ballasztanyagot képeznek, ezáltal megakadályozzák a székrekedést, és táplálékul szolgálnak a vastagbélben lakó hasznos baktériumoknak, így azok hatékonyabban képesek védelmezni szervezetünket a kórokozóktól. Gyümölcsöket és zöldségeket nemcsak vitamintartalmuk miatt érdemes enni, hanem a bennük lévő rostok miatt is. A gabonamagvak rosttartalma is jelentős, emellett B- és E-vitaminban, vasban, magnéziumban cinkben, szelénben gazdagok. Aki eddig rostszegényen táplálkozott, annak célszerű a rostokat fokozatosan beépítenie az étrendjébe, így elkerülhető a puffadás, hasfájás.

Tippek:
– A boltban vásárolt magas cukortartalmú édességek helyett süssünk otthon süteményeket teljes kiőrlésű liszttel, gabona- és zabpehellyelmézzelaszalt gyümölccsel

– A búzacsíra is kiváló élelmi rostforrás, emellett jelentős a B-vitamintartalma is. Fogyasztható salátában, szendvicsekre szórva, müzlibe keverve.

iStock_000053394572_Small

Védelmező E-vitamin

Miért fontos? Az E-vitamin védi a szív koszorúereit, ezáltal az érelmeszesedést is segít megelőzni. Gátolja a vérrögképződést, jótékonyan hat az idegsejtekre, és támogatja az immunrendszer működését. Sok van belőle a növényi olajokban, a gabonacsírákban, amogyoróban, a mandulában, a májban és a tojásban. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben az E-vitamin rövid ideig raktározódik a szervezetben. Érdemes C-vitamin- és szeléntartalmú ételekkel együtt fogyasztani, mert így jobban hasznosul.

Tippek: 
– Salátákhoz, főtt tésztákhoz az olívaolajon kívül kipróbálhatunk más hidegen sajtolt növényi olajat is, például a regeneráló hatású tökmagolajat vagy a magas kalciumtartalmú szezámmagolajat.
– Fél maroknyi mandula elropogtatásával hozzájuthatunk az ajánlott napi E-vitamin mennyiséghez, emellett niacint és B-vitamint is tartalmaz, ezek a stressz ellen hatásosak.

Segítenek az omega-3 zsírsavak

Miért fontos? Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségektől óvnak, az immunrendszer védelmében is jelentős szerepet játszanak ezek az anyagok, és gyulladásgátló hatásuk is ismert. Legnagyobb mennyiségben a mélytengeri halakban (lazactonhalmakrélahering,szardínia) és a lenmagban fordulnak elő.

Tippek:
– Olcsó és könnyen hozzáférhető hal a szardínia. Az omega-3 zsírsavak mellett sok fehérjét, vasat és cinket tartalmaz. Konzerv szardíniából pillanatok alatt készíthetünk szendvicskrémet: villával törjük össze, adjunk hozzá kevés tejfölt, mustárt és borsot, csipetnyi citromlevet és egy teáskanál szárított rozmaringot.
– A lenmagot érdemes összetörni fogyasztás előtt, mert így a mag belsejében rejtőző fontos hatóanyagokhoz is hozzájuthatunk. Daráljunk le egy-egy evőkanál lenmagot, napraforgómagot és mandulát, így értékes esszenciális olajokban és ásványi anyagokban gazdag masszát kapunk. Fogyaszthatjuk önmagában vagy joghurtba, kefirbe keverve.

Orange cat and a big fish

C-vitamin nélkül soha!

Miért fontos? Az aszkorbinsav segíti a szervezetbe került kórokozókkal szembeszálló fehérvérsejtek munkáját. A C-vitamin jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit. A leghatékonyabban akkor tud hasznosulni, ha természetes formában vesszük magunkhoz.  Nagyon sok van belőle a zöldpaprikában, a ribizliben, a tormában, akaralábéban, a brokkoliban, a kiviben, a savanyú káposztában, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a citrusfélékben.

Tippek:
– A narancssárga bogyós homoktövisben tízszer annyi a C-vitamin, mint a citromban, de egyéb antioxidánsban (például E- és A- vitaminban) is nagyon gazdag. S hogy miért van szükségünk antioxidánsokra? Ezek a vegyületek védelmezik szervezetünket az úgynevezett szabadgyökök romboló hatásaitól. A homoktövisből készítenek lekvárt, ivólevet, teát, olajat, zselét. Fogyasztása általános legyengülés esetén, valamint fertőzéses megbetegedések megelőzésére is ajánlott.
– Ha megeszünk két-három kivit, azzal már el is láttuk a szervezetünket egy napra elegendő C-vitaminnal. Fogyaszthatjuk magában vagy gyümölcssalátába aprítva. Érdemes dobozos kiszerelésben megvenni, az sem baj, ha keményen, még nem teljesen éretten vásároljuk meg: ha egy alma társaságában zacskóba tesszük, pár nap alatt megérik a gyümölcs.

Sok szelént és cinket!

Miért fontos? Antioxidáns hatásuk révén a nyomelemek közül a szelén és a cink segítik leginkább az immunrendszer működését. Jó cinkforrás a marha, a sertés, a szárnyasok hús és a tejtermékek. Szelénben gazdag a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a hagyma, a búzacsíra, az állati belsőségek, a húsok és a tejtermékek.

Tippek:
– A cékla nemcsak főzve, hanem nyersen is fogyasztható: nagylyukú reszelőn reszeljünk le két kisebb céklát és egy nagyobb almát, keverjük össze, cseppentsünk rá citromlevet, kevés mézzel, sóval, szárított bazsalikommal ízesíthetjük.
– Sokféle ételt készíthetünk mélyhűtött brokkoliból: köretként párolhatjuk vajon, főzhetünk belőle zöldséglevest vagy tejszínes krémlevest. Egyszerű és vitamindús ételhez jutunk, ha a megpárolt brokkolit kevés olajon kicsit megfuttatjuk, ráöntünk két felvert tojást, majd készre sütjük, és kedvünk szerint fűszerezzük.

Flavonoidokban az egészség

Miért fontos? A flavonoidok a zöldségek és a gyümölcsök színét adó anyagok, nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Együnk tehát minél változatosabb színű ételeket, hogy megőrizhessük egészségünket.

Tippek:
– A népi gyógyászatban a feketeribizlit az egyik leghatékonyabb természetes orvosságnak tartják a benne lévő rengeteg egészségvédő anyag miatt. Ihatjuk szörpként vagy szárítva teaként, de érdemes a belőle készült lekvárt is kipróbálni.
– A paradicsom a likopintól kapja élénkpiros színét. Szerencsére ez az anyag hő hatására sem károsodik, ezért biztosak lehetünk abban, hogy az értékes tápanyaghoz akkor is hozzájutunk, ha sűrített paradicsomot, paradicsomszószt vagy ketchupot fogyasztunk. Sőt, mivel ezek koncentráltan tartalmazzák a paradicsomot, sokkal több bennük a likopin mennyisége, mint a nyersen fogyasztott termésben.

179107711

 

Hozzászólások