Gyros házilag, saját fűszerkeverékkel!

Ezzel tuti lenyűgözöd a családot

2016/04/02

Nem győzzük hangsúlyozni a receptjeinknél, hogy kevés dolog van, amiből nem jobb a házi! A gyros például finomabb otthon elkészítve, főleg ha a fűszerkeveréket is te csinálod hozzá!

Hozzávalók a fűszerkeverékhez:

* 1 ek őrölt pirospaprika

* 2 tk frissen őrölt bors

* 1 ek petrezselyem

* 2 gerezd fokhagyma

* 1 ek oregáno

* 3 ek só

* őrölt fahéj

* őrölt szerecsendió

* őrölt római kömény

* őrölt ánizsmag

* őrölt édeskömény mag

Fűszerkeverék elkészítése:

* a mennyiséggel megadott fűszereket tegyük egy tálba, a petrezselymet aprítsuk össze és vele együtt a zúzott fokhagymát is keverjük bele.

* a többi fűszert nem alapfűszernek vegyük, csak finomítják az összhatást. Az ajánlott mennyiség kb. ¼ mokkáskanál. A szerecsendióból valamivel kevesebbet rakjunk, mert nagyon intenzív és elviheti az ízeket.

* ez a mennyiség kb. 1,5 kg húshoz elegendő, így ha kevesebb a hús arányosan kevesebbet csináljunk. Ha el akarjuk tenni, javasolt a petrezselymet és a fokhagymát szárított változattal helyettesíteni.

* jó alaposan keverjük össze és már folytathatjuk is a gyros elkészítését

Hozzávalók a gyroshoz:

* 40 dkg csirkemell

* 40 dkg sertéskaraj, vagy szűzpecsenye

* 3 evőkanál gyros fűszerkeverék 

* Tzatziki saláta ízlés szerint

* paradicsom

* lilahagyma

* jégsaláta

* 6 db házi készítésű pita 

* olíva olaj

Elkészítése:

* A tzatikit érdemes előre elkészíteni, hogy az ízek jobban összeérjenek

* A húsokat 1 x 3cm csíkokra vágjuk, majd egy tálba tesszük

* Rátesszük a fűszerkeveréket és jó alaposan összedolgozzuk, félre tesszük

* A zöldségeket felaprítjuk, lehetőleg vékony csíkokra a könnyebb fogyasztás érdekében

* Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, majd a húst megpirítjuk. Addig kell pirítani, amíg a színe halványan barnulni kezd. Vigyázzunk, nehogy kiszáradjon!

* A piták tetejét kb 2 cm-re a tetejétől levágjuk és egy zsebet formálunk benne

*Iide rétegesen pakoljuk bele a húst, a tzatzikit és a zöldségeket. Tömjük meg jó alaposan!

* Ha kedveljük a csípőset, egy gyors paradicsomos chilis szószt még rátehetünk.

Jó étvágyat!

Hozzászólások