Csúcsdöntögetések a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon

Kővágó győzelemmel tért vissza, Bondarenko 2,38 métert ugrott

2014/07/09

Kétéves eltiltása után győzelemmel tért vissza Kővágó Zoltán, Európa-bajnoki indulást jelentő 64,72 méteres eredményt ért el diszkoszvetésben a keddi, székesfehérvári Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon. Az ukrán Bohdan Bondarenko szenzációs, 2,38 méteres ugrással nyerte meg a férfi magasugrást, az amerikai Tianna Bartoletta pedig női 100 méteren és távolugrásban is győzni tudott.

Baji Balázs, a jamaikai Andrew Riley és az amerikai Ryan Wilson a férfi 110 méteres gátfutás versenyszámban - fotó: MTI Illyés Tibor
Baji Balázs, a jamaikai Andrew Riley és az amerikai Ryan Wilson a férfi 110 méteres gátfutás versenyszámban – fotó: MTI Illyés Tibor

A londoni olimpia előtt doppingellenőrzés elmulasztásának vádjával eltiltott Kővágó csaknem 58 méteres dobással kezdte újra versenyzői karrierjét, majd kísérletről kísérletre javított. A szolnoki atléta másodikra 61,56, harmadikra 63,11, negyedikre pedig 63,37 méterig jutott, s négy sorozat után a második volt a kubai Jorge Fernandez mögött, megelőzve az észtek 2008-as olimpiai bajnokát, Gerd Kantert is. Ötödikre 61,71-re szállt Kővágó diszkosza, utolsóra azonban 64,72 métert ért el, így 20 centivel megelőzte Fernandezt.

Férfi 110 méter gáton Baji Balázs sztárok egész sorát megelőzve második lett, s nagy, 1,4 méter/másodperces ellenszélben 13.52 másodperces kiváló időt futott.

A győztes kenyai Cornelius Kangogo a Gyulai István Memorial a férfi 3000 méteres síkfutás győztese
A győztes kenyai Cornelius Kangogo a Gyulai István Memorial  férfi 3000 méteres síkfutás győztese – fotó: www.telesport.hu

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt verseny, a férfi magasugrás nem okozott csalódást, annak ellenére sem, hogy a szám közben többször eleredt az eső. A két sztár, a világbajnok ukrán Bohdan Bondarenko, illetve az olimpiai bajnok orosz Ivan Uhov élvezetes csatában döntötte el az első hely sorsát. Bondarenko 2,26 méteren elsőre hibázott, viszont utána sorra ugrotta a magasságokat, s 2,32 méter után már vezetett. Uhov 2,32-ig nem hibázott, ott azonban elsőre lehúzta a lécet, majd riválisa sikeres ugrása után emeltetett 2,34-re. A kockáztatás kifizetődött, mert teljesítette a magasságot, s ő került az első helyre, mivel Bondarenko ezt kihagyta. A folytatásban 2,38 méter következett, s két-két hiba után Uhov újra rontott, Bondarenko viszont tisztán átjutott a léc fölött, s ezzel győzött. Egy kísérletet tett még a 2,43 méteres Európa-csúcs magasságon, de leverte, és megköszönte a nézők biztatását. Bondarenko megkapta az egész verseny legjobb eredményéért járó Spiriev Bojidar-trófeát.

Queen Harrison - fotó: www.letsrun.com
Queen Harrison – fotó: www.letsrun.com

Az amerikai váltóval olimpiai bajnok és világcsúcstartó, távolban korábban vb-győztes Tianna Bartoletta a női 100 méter amerikai bajnoki címének és a távolugrás bajnoki ezüstérmének birtokában érkezett Magyarországra, s itt is bizonyította, hogy jó formában van: biztosan győzött a klasszikus sprinttávon (11.35 mp), és távolban – a honfitársával, Funmi Jimohhal vívott nagy csata után – 6,94 méteres versenycsúccsal nyert.

A sprintszámokban az időeredményeknek nem kedveztek a körülmények, ugyanis a célegyenesben erős ellenszél fújt. Ennek ellenére az idén kirobbanó formában versenyző Queen Harrison, az amerikai bajnokság ezüstérmese egészen kiváló, 12.73 másodperces idővel győzött női 100 méter gáton, mögötte pedig honfitársa, az idei téli olimpián bobban indult Lolo Jones 12.88-cal ért célba.

Férfi 100 méteren a 2003-as vb-győztes, 38 éves, St. Kitts és Nevis-i Kim Collins győzött fölényesen, 10.31 másodperccel, míg férfi 400-on a bahamai váltóval olimpiai aranyérmes Chris Brown nyert 45.21 másodperccel. (MTI)

 

Hozzászólások