Ha +235-ös számról hívnak, semmiképp se vedd fel!

Sokba fog kerülni, ha mégis

2015/04/21

Mostanában rengeteg telefonhívás érkezik Magyarországra távoli helyekről, de korántsem azért, mert hazánk az eddiginél jobban elkezdte érdekelni mondjuk az afrikaiakat. Ugyanis ezek a +235 kezdetű vonalról érkező hívások ismeretlenül és kéretlenül jönnek, és ha az áldozat bedől nekik – felveszi vagy visszahívja őket -, akkor nagyon drágák is.

Kiderült, a csalóknak egyetlen híváson több száz forint hasznuk lehet, és mivel naponta több ezerszer bejöhet nekik, ez összesen akár milliós nagyságrendű összeget is kereshetnek. Az Index utánajárt annak, hogy hogyan működik ez a hálózat, és az alapja az, hogy a tettesek kijátsszák a rendszert, csak azt kell elérniük, hogy az áldozat visszahívja őket.

A módszerük rendkívül egyszerű, megcsörgetnek egy rakás magyar számot, majd hátradőlnek, és várják, ki kapja be a horgot, és hívja vissza őket. Minden egyes visszahívás pénzt jelent nekik, és minél tovább él a vonal, annál többet kaszálnak. Ezért általában azt a módszert használják, hogy visszahívás után a híváscsörgetést játsszák be a kagylóba, mintha a telefon valahol még kicsörögne. A számláló pedig közben pörög.

telefon

Azért kerül ilyen sokba (percenként akár ötszáz forintba is) a hívás, mert az összeköttetéshez egy nemzetközi hálózatra van szükség, ahol mindenki rátesz valamennyit a hívás költségére. A végén pedig maga a felhasználó is, aki mondjuk Afrikából vett egy emelt díjas számot, és egy +235-ös kezdetű telefonszámról hívogat bennünket. Ezért soha ne vegyük fel, és ne hívjuk vissza.

A Magyarországon lévő szolgáltatók viszonylag biztonságosak, és kifizetik az előfizetők helyett az ilyen csalás költségeit, ezért különösen akkor kell figyelnünk, ha külföldön járunk. Azonban az együttműködés ma már erősebb más országok szolgáltatóival, így még időben le lehet állítani őket.

Hozzászólások