Ha Fanni nincs mellettem, akkor feladom!

Berki Krisztián paralimpikon segítségével úszta át a Balatont

2014/07/22

Berki1Berki Krisztián megint nagy projektre vállalkozott, hiszen a hétvégén átúszta a Balatont. Azonban ezt nem egyedül tette, hanem Illés Fanni paralimpikonnal. Velük készült anyagunkban egy néző által telefonnal készített exkluzív videót is megnézhettek, amiben a verseny végén Krisztián karjaiban viszi ki Fannit a vízből.

Berki Krisztián és a sportoló nemrég ismerték meg egymást, Fanni felkérte a hírességet, hogy ússza át vele a Balatont. A paralimpikon  lábak nélkül, csonka kezekkel született, de sohasem adta fel. Szeretné bebizonyítani, hogy egy kerekesszékes ember is élhet teljes életet, ahogy ő is teszi.  A sportoló készül az eindhoveni parasport úszó Európa-bajnokságra,ahol 5 egyéni és 3 váltó számban indul majd.
Berki Krisztián azonnal igent mondott a Balaton-átúszásra, bár ez a kihívás volt életében az egyik legnagyobb, elmondása szerint nagyon  megterhelő volt számára az úszás ilyen hosszan, nyílt vízen.


RC News: Miért vállaltad el ezt a kihívást?

a berki: Mert egy barom vagyok… (nevet). Azt hittem, hogy ez egy könnyed kaland lesz, de nem az. Egyéb elfoglaltságaim miatt nem készültem rá eléggé és nem voltam kellően alázatos. Nagyon nehéz volt, ez nem medence és nem feszített víztükör. Jönnek a hullámok, hol meleg, hol hideg a víz és mindeközben tűz a Nap. Nem ér le a lábad és nem tudsz megállni. Összesen 5,2 km, ami nagyon sok. Szemmel messze ellátsz és közben úgy érzed, hogy nem haladsz.

RC News: Fanni tudott valamiben segíteni?

a berki: Ha a Fanni nincs mellettem, akkor feladom. Ez lett volna az első sport vagy megmérettetés, aminél feladom. Kiszállok valamelyik hajóra és visszavitetem magam. Bennem volt az, hogyha a Fanni lábak nélkül, három ujjal csinálja ezt az egészet és ott van mellettem és bátorít, akkor ez tényleg fontos. Nem tehetem meg vele sem, hogy feladom.

RC News: Sok cikk jelent meg arról, hogy ezt te csak a médiafelhajtás miatt csináltad végig. Mi ebből az igazság?

a berki: Aki ismer engem, az tudja, hogy engem pont nem érdekel, hogy ki mit gondol rólam. Nem érzem azt, hogy bármilyen szinten is kéne magam körül felhajtást csinálnom. Van egy nagyon kedves lány, akinek fontos volt, hogy mi találkozzunk, akire én soha nem úgy néztem, hogy hátrányos helyzetű, hanem úgy kezeltem, mint egy sportolót, hiszen az is. És én egy sportolónak, aki tanácsot vagy segítséget kér, mindig segítek. Az már csak egy plusz, hogy Fanni paralimpikon és nem egy ép sportoló, nekem ez egy teljesen új helyzet, amivel nagyon szívesen szembesülök. Kipróbálom magam, hogyan tudok természetes maradni az ő közegében, és mit tudok hozzátenni az életéhez. Látható, hogy a Fanni sokkal jobban tisztában van a képességeivel, mint nagyon sok ép ember. Sokkal boldogabb magával és ezzel a szituációval, mint azt sokan gondolnák. Nem érzek Fanni iránt sajnálatot, sőt egy nagyon erős embernek gondolom és szeretek vele viccelődni és bolondozni azon a fajta fogyatékán, amin ő is nagyon jókat tud nevetni. Úgy érzem, hogy Ő fizikailag így száz százalékos.

Illés Fanni is nyilatkozott oldalunknak, aki elmondta, hogy nagyon nagy élményt jelentett számára, hogy nem egyedül kellett átúsznia a Balatont, Krisztiánnal rengeteget beszélgettek, bár néha kicsit úgy érezte, inkább ő segíti a hírességet.

RC News: Milyen volt a felkészülés?

Illés Fanni: Nekem szinte nem volt semmilyen felkészülésem, egy edzőtáborból jöttem, már harmadszor úsztam át a Balatont. Annyira nem szeretem, mert medencéhez vagyok szokva, ahol látom az alját. Ilyenkor beindul a fantáziám, hogy mi lehet alattam. Nehezebb úszni benne a körülmények miatt. Először is van a negyvenfokos napsütés, hiába hűsít a víz, mégis a fejedet azt süti rendesen a Nap, és ott vannak a hullámok is. Sokkal nehezebb nyílt vízben úszni, mint medencében. Viszont most végre nem voltam egyedül.

RC News:Ki tartott veled és miért őt választottad úszó partnerednek?

Berki2Illés Fanni: Berki Krisztián volt velem. Nekem ebben nem kell segíteni, hiszen folyamatosan úszom, inkább én tartottam Krisztiánban az erőt, hogy ne adja fel és én hittem el, hogy ezt meg tudja csinálni. Szerintem senki más nem bízott benne, ugyanúgy, mint a gyaloglásnál. Jó volt, mert beszélgettünk közben, egy igazi közös program volt. Egymásra voltunk utalva a vízben, ha pihenni szeretett volna, akkor megálltam vele pihenni. Nekem ment volna sokkal gyorsabban is ez a Balaton-átúszás, de ez nem arról szólt, hogy versenyezzünk.
Krisztián nagyon megosztó személyiség ugyanúgy, mint mi, fogyatékkal élők. Róla mindenkinek van véleménye, sokan utálják és irigyek rá. Én valahogy éreztem, hogy nem olyan, mint amilyennek az emberek gondolják, ezért kértem fel őt az úszásra, amire rögtön igent mondott. Úgy veszem észre, hogy nagyon szereti a kihívásokat. Nagyon rendes embernek ismertem meg, nem olyannak, mint amilyennek mindenki gondolja, hiszen sokan azt mondják, hogy médiafogás volt az egész Balaton átúszásunk is. Megnézném, hogy hány híresség úszná át velem a Balatont csak azért, hogy beszéljenek róla. Ennyit a médiafogásról…
Krisztián egy nagyon rendes ember, én nem csalódtam benne. Örülök, hogy megismertem és örülök, hogy végigcsinálta velem ezt az egészet.

RC News: Szereted a kihívásokat?

Illés Fanni: Nekem az egész életem egy kihívás, az is, hogyha egy akadálymentesítés nélküli postára szeretnék bemenni. Én ezt megszoktam és szeretem. Sok helyre nem jutok el egyedül, de akkor megkérem a páromat, hogy segítsen. Azt szeretném megmutatni, hogy így is lehet teljes életet élni, hogy így is egész ember vagyok.

Hozzászólások