Ha így haladunk, nem lesznek állatok

Az elmúlt 40 évben 58%-al csökkent a vadon élő állatok száma

2016/10/27

A Living Planet értékelése szerint ha nem változtatunk, 2020-ra a gerinces állatok száma kétharmadára csökkenhet 1970-hez képest. A jelentés aggasztó.

A Living Planet jelentés a Londoni Zoológiai Társaság és a WWF égisze alatt két évente megjelenő kiadvány, ami a vadon élő állatok helyzetét és az ehhez fűződő adatokat foglalja egybe. A legfrissebb értékelés szerint a Föld vadvilágának populációja 1970 óta 58%-ot esett vissza. Ha ez a tendencia nem változik, a szám akár kétharmadra is növekedhet a gerincesek körében.

A csatolt ábrák szerint a tavi- és folyami élővilág szenvedte a legnagyobb veszteségeket. A folyamathoz az emberiség is nagyban hozzájárult a természetes élőhelyek méretének csökkentésével, illegális állatkereskedelemmel és környezetszennyezéssel. Dr. Mike Barrett, a WWF tudományos részlegének feje szerint egyértelmű, hogy beavatkozás nélkül a vadvilág további hanyatlásnak lesz kitéve. Úgy véli, most érkeztünk arra a pontra, mikor már nem lehet kimagyarázni, miért hagyjuk folytatódni a dolgot.

“Tudjuk, mik a kiváltó okok, és tudjuk, mekkora hatással van az emberiség a természetre és az élővilágra – már tényleg csak rajtunk áll, cselekszünk-e.”

A jelentés elkészítéséhez 3700 különböző fajt vizsgáltak, köztük madarakat, halakat, emlősöket, kétéltűeket és hüllőket. Ez nagyjából 6%-a a gerinces fajok sokaságának. A kutatók később a kapott adatokat kielemezve összevetették az eredményeket a korábbiakkal, 1970-től kezdve az analízist. A legutóbbi, 2014-es kiadvány ráadásul még csak 50%-os létszámcsökkenésről számolt be. Megállapítható ezen felül, hogy az összpopuláció átlagosan 2%-al csökken évente, és ha a várt közbelépés elmarad, az évtized végére összesen a 60%-ot is meghaladhatja. Sőt, a Zoológiai Társaság egyik vezetője arra is figyelmeztetett, hogy ha a feketepiac forgalma és a területek pusztításának mértéke esetlegesen emelkedik, akkor a következmények még súlyosabbak lehetnek. 

A jelentést több kritika is érte, elsősorban azért, mert bizonyos vélemények szerint túlzottan Nyugat-Európára koncentrál, nem elég átfogó. Ennek oka az, hogy bizonyos trópusi régiók élővilágáról egész egyszerűen nem áll elég információ a tudósok rendelkezésére. Elképzelhető, hogy az olyan fajok körében, melyek nem állnak állandó megfigyelés alatt, a visszaesés még súlyosabb – az azonban meglepő lenne, ha a folyamat pozitív irányba mozdult volna.

Hozzászólások