Hajléktalan a szexi lány ellen

Az emberek könnyebben adnak pénzt implantátumra, mint ételre

2016/09/05

Egy rendkívül érdekes szociológiai kísérlet során megnézték, ki tud több pénzt gyűjteni kéregetéssel: egy hajléktalan vagy egy szexi, fiatal lány. Az eredmény szomorú.

Nincs olyan nagyváros, ahol ne tűnne fel időnként egy-egy hajléktalan. Sőt, már a kisebb községekben is előfordul, hogy néhányan fedél nélkül tengetik mindennapjaikat. Szomorú, de napjainkban már annyira megszokott látványt nyújtanak, hogy észre sem vesszük őket. Szinte beleépültek az utcaképbe, összeolvadva a sikátorokkal, aluljárókkal. Legtöbbjük nem kéreget, nem balhézik – csak van. Persze akadnak köztük erőszakos, durva jellemű emberek is, de hol nem? 

Melléjük állítani a csinibabákat elsőre értelmetlennek tűnik. Egy-két hölgy több pénzt hagy a hó elején műkörmösnél, fodrásznál és szoliban, mint amennyiből egy-egy hajléktalan a hónapban enni tud (és akkor még nem is beszéltünk a ruházkodásról). Érthető hát, hogy nem szokták őket egy lapon emlegetni. Egy amerikai kísérlet azonban mégis mindkét fél közreműködését kérte, legalábbis elsőre így tűnik. Maga a történet egyszerű. Megnézték, ki “keres jobban” egy kis kéregetéssel: a hajléktalan, aki ételre gyűjt, vagy a szexi, fiatal lány, aki mellimplantátumra.

Ahogy az a videóból is látszik, az eredmények meglehetősen szomorúak lettek. Persze belemagyarázhatjuk az egészbe a pszichológiát, meg hogy könnyebben segítünk valakinek, akit közel érzünk magunkhoz… de ez nem erről szól. Ez a videó nemes egyszerűséggel prezentálja, mennyire felborult a társadalom értékrendje. Egy ideális közösségben elképzelhetetlen, hogy hamarabb dobunk össze valakinek új lökhárítókra, mint ennivalóra.

Persze ideális közösség manapság nem nagyon létezik.

Hozzászólások