Isteni hálaadás napi receptek

Ezeket érdemes kipróbálni!

2017/11/22

Biztosan mindenki látta már az amerikai filmekben az ínycsiklandozó hálaadás menüket. De miért ne készíthetnénk el itthon is?!

Tegnap már írtunk róla, hogy mit is ünnepel pontosan Amerika minden november negyedik csütörtökjén, azaz hálaadáskor, és milyen története van. Az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe ez, ilyenkor mindenki hazautazik a családjához és bőséges menüsorral készülnek. Bár nálunk nincs hálaadás, de miért ne készíthetnénk el egy-két fogást például karácsonyra, vagy csak egy nyugodt, vasárnapi családi ebédhez? Sőt, akár egy jó kis családi hagyományt is lehet teremteni azzal, hogy mindenki elmondja, miért hálás és milyen pozitív dolgok történtek vele az elmúlt hónapokban.

Narancsos-citromos pulyka

Forrás: www.sbs.com.au
Forrás: www.sbs.com.au

Hozzávalók: 2 ek. só, 240 ml narancslé (frissen facsart), 1 ek. őrölt római kömény, 240 ml citromlé (frissen facsart), 1 hámozott narancs, 1 hámozott citrom, 1 marék durvára vágott oregánó, 60 ml olívaolaj, 2 ek. őrölt bors, 2 fej fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka

Elkészítés: Öblítsük le a pulykát, majd töröljük szárazra. A páchoz keverjük össze a fokhagymát, a római köményt, sót, borsot, és próbáljuk összezúzni, hogy egy pépet kapjunk. Keverjük bele a narancslét, citromlét, olívaolajat, majd az oregánót is, és tegyünk későbbre félre a pácból 1-2 decit.

A pulykát tegyük egy nagy tepsibe és locsoljuk meg jól a páccal, úgy, hogy a hajlatokba és a belsejébe is rakjunk. Egy éjszakára vagy pár órára tegyük be lefóliázva a hűtőbe, közben locsolgassuk meg a félretett páccal párszor. 

A sütéshez először öntsük le a pácot a húsról és a tepsiből is, majd rakjuk vissza a pulykát. Jól sózzuk-borsozzuk meg, a szárnyakat toljuk be a pulyka teste alá, a belsejébe rakjuk bele a negyedelt narancsot, citromot és hagymát, majd a lábait szorosan kötözzük össze. 230 fokra előmelegített sütőben, 30 percig fedetlenül pirítsuk. 

Locsoljuk meg újra a páccal és öntsük is mellé a maradékot, és 160 fokra visszavett sütőben süssük még kb. további 3 óráig. Locsolgassuk 30 percenként, fóliát pedig akkor rakjunk rá, ha már elkezd túlságosan barnulni. Ha már megpuhult és készen vagyunk, pihentessük még fél óráig, majd fel is lehet vágni! Ugye, hogy nem is annyira bonyolult, mint gondolnánk?

Áfonyazselé

Forrás: popup-girl.com
Forrás: www.popup-girl.com

Hozzávalók: 200 g cukor, 150 ml víz, 200 g áfonya, 10 g mézeskalácsfűszer

Elkészítés: A vízben forrald fel az áfonyát, vedd takarékra, és addig főzd, amíg meg nem puhul, majd add hozzá a fűszerkeveréket. Apró lyukú szűrőn keresztül passzírozd le, majd tedd vissza a pürét az edénybe és add hozzá a cukrot, majd forrald 8-10 percig, amíg eléri a dermedési pontot. Ezt könnyedén kiderítheted úgy, hogy egy kanálnyi zselét egy tányérra raksz és beteszed a hűtőbe. Ha összeáll és összerándul, akkor kész, ha nem, akkor tovább kell főzni. Ha kész, öntsd ki egy üvegbe és hűtsd le.

Sütőtökös pite

Pumpkin_Pie (1)

Hozzávalók: a tésztához 250 g liszt, 85 g cukor, 1 db tojás, 180 g vaj, a töltelékhez 2 db tojás, 1 tojássárgája, 275 ml tejszín, 1 tk fahéj, fél tk szegfűszeg, fél tk szerecsendió, 75 g finomra őrölt nádcukor, fél tk tarkabors, fél tk őrölt gyömbér

Elkészítés: 170 fokra melegítsd elő a sütőt. Keverd össze a vajat a cukorral, majd add hozzá a lisztet. Add hozzá a tojást is és gyúrd, amíg egy puha tésztát nem kapsz. 20 percig pihentesd fóliában. 

Egy kivajazott tortaformát bélelj ki a vékonyra nyújtott tésztával, és hogy a forma megmaradjon, rakj bele fóliába rakott lencsét vagy babot, és így süsd 15-20 percig, majd távolítsd el a babot/lencsét. Süsd még 5 percig így.

A töltelékhez párold meg a tököt, majd készíts belőle pürét. A tojásokat keverd ki a tojássárgájával egy nagyobb edényben. Melegítsd serpenyőben, lassú tűzön kevergetve a cukor, a fűszerek és a tejszín keverékét amíg forrni nem kezd. Lassan öntsd a tojásokra és nagyon óvatosan keverd össze. Lassan add hozzá a sütőtökpürét és finoman keverd. 

Ezt a tölteléket öntsd rá a tésztára és süsd 35-40 percig, a szélein kicsit keményebbnek, míg a közepének lágynak kell lennie. Ha kihűlt, lehet szeletelni és megkoronázhatod egy gombóc vaníliafagyival, fahéjas porcukorral, esetleg juharsziruppal.

Források: 1., 2.

 

 

Hozzászólások