Halálos betegnek hazudta magát a hírnévért

Karriert épített a sajnálatra

2015/07/28

Kínos! Arra épített karriert egy fiatal ausztrál lány, hogy azt állította, természetes gyógymódok segítségével küzdötte le a rákot, pedig az orvosok mindössze négy hónapot jósoltak neki. Őrült vagy zseni? A hírnévért ma már tényleg bármire képesek vagyunk?

A bomba Ausztráliában robbant, de a világsajtót is bejárta. Tara Brown ’60 Minutes’ című műsorában keményen bírálja a mindössze 23 éves lányt, aki bár eleinte tagad, végül saját hazugságába bonyolódik bele. A szemfüles riporter egy percre sem hagyja magát becsapni és addig köti az ebet a karóhoz, amíg Belle Gibson be nem vallja, hogy átverte követőit a hírnévért, igaz azzal az aprócska csavarral, hogy őt magát is átverték a hibás diagnózissal. Brilliáns!

belle gibson2

Mindezt persze azért tette, hogy másokon segítsen. De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük meg pontosan, kiről is van szó. Belle Gibson egy fiatal, 23 éves ausztrál lány, aki békésen éli mindennapjait. Egy alkalommal ellátogat egy természetgyógyászhoz, aki közli vele: agydaganata van. Ekkor Belle ahelyett, hogy belemerülne az önsajnálatba és élete utolsó néhány hetét bakancslistájával töltené, munkához lát, életmódot vált, egészségesen kezd étkezni, Instagram profilt indít, blogot vezet, majd szépen lassan több ezres rajongótábort épít maga köré. Könyvet ad ki, tanácsokat osztogat, műsorokban szerepel. Közben pedig megosztja élete apró-cseprő mozzanatait a követőkkel.

Majd egyszer csak robban a bomba. Belle ígéretet tesz rá, hogy a könyvéből befolyt összeg bizonyos részét jótékony célokra ajánlja fel. Ez azonban sosem történik meg. Többen elkezdenek kételkedni benne, majd az ügy odáig fajul, hogy összeomlik a gondosan felépített birodalom: Belle mindenkinek hazudott. Sosem volt rákos, sosem volt daganata, nem kapott stroke-ot és nem is kellett műteni. Kemoterápián sem járt, fogalma sincs a fájdalomról, a kétségekről és gyötrelmekről, amiket egy igazi betegnek és családjának el kell szenvednie. Tara Brown kíméletlenül kényszeríti őszinteségre a lányt, de – ahogy az az angol nyelvű videóból is kiderül – Belle végig saját hazugságának börtönében ragad.

belle gibson

Belle többször megerősíti, hogy agydaganatot diagnosztizáltak nála. Mikor a riporter rákérdez, miért nem ment igazi orvoshoz, a lány csak annyit mond: hihetetlen lelki traumán kellett keresztül mennie, azt hitte, meg fog halni. Mikor újból rákérdez, ismét csak kitérő választ ad. “Az igazságot, Belle, csak az igazat” – mondja neki hihetetlen ráhatással Tara. A lány még ekkor is ragaszkodik álláspontjához. “Mindent elveszítettem Tara, mindent, amit csak lehet. Nincs okom rá, hogy ne az igazat, a valódit meséljem el.”

Annak ellenére, hogy a riporter szembesíti könyvének tartalmára, mely szerint mennyi kivizsgáláson járt, mennyi fájdalmat és gyötrelmet kellett elviselnie, és mennyire nem igaz ebből semmi, Belle nem törik meg egy percre sem. Amikor Tara megkérdezi, belátja-e, hogy kóros hazudozó, a lány egyértelműen nemmel felel. “Négy évig éltem félelemben és rettegésben, azzal a tudattal, hogy meg fogok halni. Ez nekem sem volt könnyű” – válaszolja Belle.

Érdekes része még a beszélgetésnek, amikor kiderül, hogy a 23 éves lány valójában 26. Hogy mennyire nem képes egyenes választ adni egy ilyen egyszerű kérdésre, az a videóból kiderül. Döbbenetes, de Belle egészen odáig merészkedett, hogy azt állítsa, terhes volt. Hihetetlen hazugságcunami egyetlen fiatal lánytól!

És, hogy mi az édesanya válasza arra, hogy egy egész országot, több ezer követőt, rajongót, beteg embert és reményt nyerő rákost áltatott a hazugságaival? A mama szerint mindez egy fiatal lány aprócska hazugsága.

Hozzászólások