Halálos foglepedék

Szívinfarktushoz vezethet, ha nem mosol fogat!

2014/10/07

Azt régóta tudjuk, hogy a szívinfarktust előidéző rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Arra azonban már kevesebben gondolunk, hogy a fogunkon lévő lepedék akár halált is okozhat…

A lepedék gyulladáshoz vezethet

A rendszeres fogmosás nem csak a fogszuvasodás megelőzésének szempontjából fontos. Az ételek fogyasztását követően lepedék jelenik meg a fogakon, ami tökéletes táptalaj a legtöbb baktérium számára, beleértve a fogakat és a fogágyat károsítani képes mikroorganizmusokat is. Ha nem mosol rendszeresen fogat, a nyálban található ásványi anyagokkal keveredve a fogkő alakul ki a szádban, melynek érdes felszínén előszeretettel telepedik meg még több baktérium, ami idővel különböző gyulladásokat és fogínybetegséget okoz. Erre kifejezetten oda kell figyelniük a cukorbetegeknek, a vérképzőszervi betegségben szenvedőknek, az anyagcsere-betegséggel élőknek, a legyengült az immunrendszerűeknek, a várandós nőknek, a dohányzóknak, a rendszeresen stressznek kitett személyeknek és a szájápolást elhanyagolóknak.

fogászaton

Az érszűkület a hibás

Normális esetben a szánkban lévő baktériumok nem kerülnek be a véráramba. Ám a fogápolás elhanyagolása, és az ezzel együtt jelentkező ínygyulladással illetve fogágybetegséggel együtt jelentkező fogínyvérzés azonban olyan apró sérüléseket eredményez az íny felszínén, melyeken keresztül a kórokozók a véráramba jutnak. Amint a véráramba kerülnek, bizonyos baktériumok, esetleg a gyulladások termékei a vérlemezkékhez tapadnak, és ezáltal alvadásra kényszerítik őket a vérerekben. A véralvadás nem megfelelő helyen lezajló folyamata pedig vérrögök kialakulásához vezethet.

A szájból származó baktériumok ezzel együtt érelmeszesedést is képesek kiváltani. A szívbetegségre hajlamos egyénekben megemelkedik a CRP nevű gyulladásos fehérje szintje. A gyulladás pedig az érelmeszesedés kialakulásnak folyamatában bizonyítottan jelentős szerepet játszik, ugyanis az érfalban lejátszódó gyulladásos folyamatok fokozatosan szűkítik az ereket.

Hogyan függ ez össze a szívinfarktussal?

Úgy, hogy infarktus során a szívizom szöveteit ellátó artériák valamelyike hirtelen elzáródik, és a szöveti oxigénellátás megszűnik, a szívizomsejtek pusztulnak. Az elzáródás leggyakoribb oka pedig az érelmeszesedés következtében létrejövő szűkület, illetve a szűkületben létrejövő vérrög.

fogmosás

A helyes fogápolás a titok

Fogmosás minden étkezést követően ajánlott, de legalább naponta kétszer, hiszen így biztosíthatjuk az ételmaradékok és lepedékek eltávolítását, és meggátolhatjuk a fogakat és fogágyat károsító baktériumok elszaporodását. Azonban fontos megemlíteni, hogy a fogmosás, szájápolás megfelelő kivitelezése fontosabb, mint a mennyisége!

Időnként szükséges lehet a professzionális szájápolás is, ami viszont nem egyenlő a fogkő eltávolításával, ahogyan azt sokan gondolják. Ez ugyanis megszünteti az olyan okokat, amely lehetővé teszik a baktériumok megtelepedését a fogakon és a fogpótlásokon. Ilyenkor a fogkő letisztítását követi az összes elszíneződés, felrakódás eltávolítása, a fogak felszínének felpolírozása, a nehezen elérhető íny alatti területek megtisztítása, az ínybarázdák átöblítése, az elálló szélű fogművek, tömések lesimítása, és ha szükséges, gyógyszeres-fertőtlenítő zselék behelyezése. Az igazán gondos kezelés része lehet a fogszabályozó eljárás is, hiszen a szabálytalan fogazat sokkal kevésbé tisztítható, így könnyebben megtelepszik rajta a lepedék.

Hozzászólások