Hallottál már az erdei wellnessről?

Vajon gondolunk-e arra, hogy nemcsak a népszerű vizes élmények ajándékozhatnak meg bennünket a testi-lelki jóllét érzésével? Vajon eszünkbe jut-e az erdő, mint wellness forrás?

2014/05/07

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor megpihenünk egy szép zöld környezetben, távol a világ zajától, becsukjuk a szemünket, mélyeket lélegzünk és hallgatjuk a természet idegnyugtató hangjait. Hova is vágyunk ösztönösen, amikor tele a fejünk gondokkal, feszültséggel? Igen, a levegőre, ki a természetbe! Egy jó séta, egy tempós jogging, napköszöntő vagy levezető erdei futás, hegymászás vagy gyalogtúra jótékony hatása azonnal érződik közérzetünkön. Aki gyakorlott vagy ösztönös természetjáró, jól tudja és érzi, hogy az erdő tökéletes wellness lehetőség. Érdemes minél gyakrabban és tudatosan elmerülnünk benne, rászoktatni nemcsak saját magunkat, de gyermekeinket is.

erdei_wellness2A soproni Lövérek kiváló példa és lehetőség az erdei wellness feltöltődésre. Klimatikus gyógyhelyként elhíresült alpesi levegőjén, 214,5 méter magasságban, egész másképp veszünk levegőt. Az ózondús, kristálytiszta lélegzettel könnyedén, jólesően, mélyen telik meg a tüdőnk és minden apró sejtünk. Felfrissül testünk-lelkünk ettől az éltető élménytől és beindulnak a regeneráló, gyógyító folyamatok még a legegészségesebb szervezetben is. Akarva, akaratlanul is szilvoterápiás kezelésen veszünk részt, oldódik a stressz, tisztulnak a légutak, normalizálódik a vérnyomás, jobb lesz a keringés, az emésztés, a közérzet. Már akkor is, ha csak üldögélünk vagy komótosan sétálunk az erdei levegőn. És ha aktívra vesszük a formát, ha egy kis sport vagy túra is belefér, a jó hatások megsokszorozódhatnak. Az erdei wellness minden érzékszervünkre hat. Az erdő színe, a zöld az emberi szem számára a legmegnyugtatóbb szín, a fülnek pedig ott a madárkórus csivitelése.

Egyáltalán nem elhanyagolandó erdei wellness tényező az sem, hogy Lövérekben mélyen, egészségesen és jól alszunk. Mindenki, kivétel nélkül, hiszen kicsiket és nagyokat is elnyom a jó levegő. A testünk önregenerációjának működéséhez fontos a megfelelő alvás és fontos a megfelelő csend-élmény. Az elcsendesedés során a test ellazul, befelé, magunkba figyelünk, relaxálunk és erőt gyűjtünk. Aki kíváncsi és nyitott nem mindennapi relaxációs módszerekre, akár az ősi kelta legendák nyomán máig ható faterápiát is segítségül hívhatja egy igazi erdei wellneszezés során.

Hozzászólások