Hamilton: Megint izgulhatnak a főnökeink, de az F1 ilyen

Kettős győzelemben reménykedik az F1-es pilóta

2014/09/07

Lewis Hamilton megkönnyebbült, hogy végre gondtalan időmérőn vehetett részt és megtörhette május óta tartó pole nélküli sorozatát, míg Nico Rosberg azt mondta, a vasárnapi versenyen is támadni fogja csapattárást. Hamilton amondó, az F1 sajátossága, hogy a csapatvezetőknek ilyenkor izgulniuk kell. A Mercedes-pilóták ütközetébe Valtteri Bottas is beleszólna, míg Fernando Alonso és Sebastian Vettel a harmadik sorból rajtoló McLaren-pilóták skalpjára vadászik. Romain Grosjeant furcsa „balszerencse-sorozat” üldözi Monzában.

Lewis Hamilton karrierje 36., idei ötödik rajtelsőségét szerezte meg Monzában, ahol karrierje során harmadszor indulhat az első rajtkockából, és ötödször az első sorból. Eddigi egy győzelmét két éve az első helyről indulva szerezte, s mellette szól, hogy a legutóbbi 14 monzai versenyből 11-et a pole-ból rajtoló versenyző nyerhetett meg – azaz, hiába a sebességbeli különbség, Monzában is akkora jelentősége van az első rajthelynek, mint Monte-Carlóban.

01hamilton

„Nagyszerű érzés és fontos, hogy megszereztem a pole-t Monzában, és nagy megkönnyebbülés, hogy hosszú idő után ismét a pole-ba juttattam a kocsit, kellett egy problémamentes időmérő ehhez – mondta Hamilton. – A futamon semmi sem fog változni ehhez a szezonhoz képest, szabadon versenyezhetünk, nagyon remélem, hogy sikerül kettős győzelmet aratnunk. A Williams és a McLaren is erős a Mercedes-motorokkal, Valtteri és a többiek is beleszólhatnak a csatánkba, érdekes lehet a verseny. A Mercedes vezetősége biztosan izgulni fog, de az F1 már csak ilyen.”

Bár Nico Rosbergnek a Belga Nagydíj után kialakult 29 pontos előnye miatt bőven megfelelne egy második helyezés, a német nem akar visszavenni, győzelemre tör Monzában.

„Győzni akarok – jelentette ki a német. – Nem foglalkozom azzal, kinek hány pontja van, és mi kell ahhoz, hogy világbajnok legyek. Az időmérő elején nem zavart, hogy lemaradtam a harmadik szabadedzésről, az első körben nagyon jó volt a kocsi, rosszabbra számítottam. Az utolsó köröm rendben volt, a második rajthely nagyon jó, jó rajttal eggyel előrébb kerülhetek.”

A legutóbbi öt versenyen négyszer dobogóra álló Valtteri Bottas úgy érezte, majdnem tökéletes kört futott, azaz a Mercedes előnye megkérdőjelezhetetlen.

„Nagyon közel voltam a tökéletes körhöz, a hepehupás fékezési zónákban is kordában tartottam az autót, ami nem volt könnyű, nem lehet sokkal jobb kört menni itt ezzel az autóval – mondta Bottas, aki szerint a versenyen még erősebb lesz a Williams. – Azt hittem, közelebb leszünk a Mercedeshez, de egy körön rá tudtak tenni egy lapáttal. A versenyen talán mi is meg tudjuk tenni. A Red Bullt nem szabad lebecsülni, Belgiumban megmutatta, milyen versenyképes a gyors pályán, de remélem, nem hátrafelé, hanem előre kell néznünk.”

A McLaren nagyon erős volt a szabadedzéseken, és a jó formáját az időmérőre is átmentette, így Mercedes-motoros autók sajátították ki az első hat rajtkockát. 1980 óta nem volt példa arra, hogy azonos motorral száguldó autók ekkora fölényben legyenek időmérőn, s – az 1950-es évek Indy 500-ait leszámítva – ez a 18. alkalom, hogy ez előfordul az F1-ben.

Jenson Button péntek délelőtt az első szabadedzésen második lett, s bár a Williams szokás szerint felgyorsult szombatra, a 2009-es világbajnok örült neki, hogy a McLaren a Ferrarik és a Red Bullok előtt maradt.

„A teljes hétvége jól sikerült, a beállításokat sikerült úgy finomhangolnunk, hogy folyamatosan javultunk. A Lesmo-kanyarokat nagyon jól be tudtam venni. Meglep, mennyire gyors a Williams. Pénteken a hosszabb távon nem voltunk elég gyorsak, egy körön jobb a kocsi, meglátjuk, mire jutunk a versenyen” – mondta Button.

A Ferrari a harmadik rajtsort célozta meg, de Fernando Alonso a 7. rajthelyet is elfogadja, hiszen a Mercedes-motoros autók ellen keveset tehetett.

„Rendben van ez a hetedik rajthely, mindent egybevetve nem rossz. Az is hízelgő rám nézve, hogy a két Mercedes, a két Williams, a két McLaren és a két Red Bull között egy Ferrari van – értékelt Alonso. – Hatalmas támogatást kapunk, Monzában az emberek megőrülnek a Ferrariért. Azt akarják, hogy a Ferrari nyerjen. Ha csak a hetedik rajthely a tied, az sem érdekli őket, akkor is azt hiszik, hogy vasárnap te nyersz a Ferrarival. Ez nagyon feldob, nagyon bízom benne, hogy valamit vissza tudunk adni nekik.”

Alonso elmondta, örül neki, hogy Luca di Montezemolo marad a Ferrari elnöke, és hogy az elnök személyesen biztosította róla, nem igazak a távozásáról szóló pletykák.

Sebastian Vettel a legutóbbi hat időmérőből negyedszer győzte le Daniel Ricciardót, de a nyolcadik rajtkockával nem elégedett.

„Nem örülök, hiszen olyan szoros a mezőny, hogy az emberben mindig ott motoszkál, előrébb is kerülhetett volna – mondta Vettel. – Most erre voltam képes, de a versenyen gyorsabbak lehetünk a McLarennél, a Ferrarit viszont nem tudom megítélni, talán náluk is gyorsabbak leszünk. A Williams és a Mercedes túl gyors, mondhatnám, hogy ha gondjuk lesz, még előrébb kerülhetek, de csak saját magammal szabad foglalkoznom.”

forrás: nemzetisport.hu

Hozzászólások