Hamilton nyerte az Olasz Nagydíjat

Hibába hajszolta csapattársát, Nico Rosberget

2014/09/08
Habár alulmaradt az időmérőn, Nico Rosbergnek jó esélye volt arra, hogy győzelmet szerezzen az Olasz Nagydíjon. Ehelyett csapattársa, Lewis Hamilton ünnepelte hatodik idei sikerét, aki akkor vette át a vezetést, amikor Rosberg elrontotta az első sikánt.

Hamilton egy rossz rajttal a pole-pozícióból a negyedik helyre csúszott vissza, miközben Rosberg közel 4 másodperces előnyt épített ki – habár ez nem ment simán, egy ízben elrontotta a célegyenes végi sikánt. Miután Hamilton átvette a második helyet, lassan, de biztosan közelíteni kezdett a németre. DRS-távolságba azonban nem jutott, ugyanis Rosberg ismét hibázott az első kanyarban, Hamilton pedig átvette a vezetést, amire már nem tudott a rivális válaszolni.

fotó: www.www.forma1hirek.hu
fotó: www.www.forma1hirek.hu

Lewis Hamilton az elrontott rajtja után felzárkózott és hibába hajszolta csapattársát, Nico Rosberget, így éles küzdelem nélkül átvéve az első helyet és megnyerve az Olasz Nagydíjat. Felipe Massa először állhatott dobogóra a Williamsszel, Fernando Alonso pedig időn először nem jutott el a célig.

A futam startja előtt mindenki azt találgatta, hogyan fog alakulni az első sorban álló Mercedesek és a mögöttük sorakozó Williamsek csatája az első kanyarban, de végül olyan forgatókönyv valósult meg, amire kevesen számíthattak: a nagy négyesből ketten is elrontották a rajtjukat. Hamilton már az első métereken elveszítette vezető helyét Rosberggel szemben, és még szerencsésnek is mondhatta magát, hogy az első kanyarba negyedik helyen fordult be a nagyszerűen elrugaszkodó Kevin Magnussen és Felipe Massa mögött. Valtteri Bottas volt a másik, aki gyenge rajtot vett, és az első kör végére egészen a 11. helyig esett vissza.

fotó: www.ibnlive.in.com
fotó: www.ibnlive.in.com

Kiábrándító futamot zárt viszont hazai közönsége előtt a Ferrari. Fernando Alonso és Kimi Raikkönen láthatóan nem tudtak versenyre kelni a Mercedes motoros autók és a Red Bull ellen sem, a spanyol ráadásul a 29. körben az ERS hibája miatt kénytelen volt a pálya mellé parkolni autóját, véget vetve ezzel tavaly óta tartó pontszerző sorozatának. Raikkönen célba érése sem jelentett komoly vigaszt, hiszen a finn 9. pozíciójával csak két ponttal gyarapította a maranellóiak számláját, akik így ismét visszaestek a Williams mögé a tabellán.

fotó: www.ibn.in.live.com
fotó: www.ibnlive.in.com

Mögé ráadásul két körrel a vége előtt megérkezett a rajtbüntetése után felzárkózó Danyiil Kvjat, aki az 1-es kanyar előtt már a Ferrari szélárnyékában volt, ám azon a kritikus ponton meghibásodtak a fékei, és nem sokon múlt, hogy a Toro Rosso továbbcsúszva nagy tempóval a falban kössön ki. Az orosznak sikerült elkerülnie a becsapódást, és végül behozta autóját a 11. helyen.

A verseny végeredménye:

 

1.Lewis HamiltonMercedes53
2.Nico RosbergMercedes53+3.1
3.Felipe MassaWilliams-Mercedes53+25.0
4.Valtteri BottasWilliams-Mercedes53+40.7
5.Daniel RicciardoRed Bull-Renault53+50.3
6.Sebastian VettelRed Bull-Renault53+59.9
7.Sergio PerezForce India-Mercedes53+62.5
8.Jenson ButtonMcLaren-Mercedes53+63.0
9.Kimi RaikkönenFerrari53+63.5
10.Kevin Magnussen*McLaren-Mercedes53+66.1
11.Danyiil KvjatSTR-Renault53+71.1
12.Nico HülkenbergForce India-Mercedes53+72.6
13.Jean-Eric VergneSTR-Renault53+73.0
14.Pastor MaldonadoLotus-Renault52+1 kör
15.Adrian SutilSauber-Ferrari52+1 kör
16.Romain GrosjeanLotus-Renault52+1 kör
17.Kamui KobayashiCaterham-Renault52+1 kör
18.Jules BianchiMarussia-Ferrari52+1 kör
19.Esteban GutierrezSauber-Ferrari51+2 kör
20.Marcus EricssonCaterham-Renault51+2 kör
KiesettFernando AlonsoFerrari+25 kör
KiesettMax ChiltonMarussia-Ferrari+48 kör
* Kevin Magnussen utólag 5 másodperc büntetést kapott

(forrás: www.formula.hu)

Hozzászólások