Haragszol? – Rámehet a májad!

2019/08/16

Monták már neked, hogy “rosszmájú vagy”, “nem látsz a dühtől” vagy kérdezték, hogy “mi nyomja a szívedet”? Nem csupán a magyar nyelv mélységét, hanem a kifejezésekben rejlő komoly jelentéstartalmat is igazolják a legújabb kutatások. A negatív érzelmeknek ugyanis komolyan befolyásolják egészségünket.

A harag, a düh, a félelem, az aggodalmaskodás és a stressz is olyan érzelmek, melyek nem csupán lelki, de fizikális szinten is rombolják szervezetünket. Bizonyított tény, hogy a pozitív érzelmek kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, ahogy most már azt is megállapították a kutatók, hogy a negatív érzelmek kifejezetten károsak egészségünkre.

A DEPRESSZIÓ
Az érzelmek hatást gyakorolnak belső szerveinkre, szöveteinkre és mirigyeinkre is. Annak függvényében, hogy negatív vagy pozitív érzelmeket élünk meg, változik szerveink állapota. Dr. Joseph Mercola szakorvos és író beszámol róla, hogy a depresszióval küzdők sokszor tapasztalnak mellkasi és ízületi fájdalmat, valamint fejgörcsöt és emésztési problémákat. Nem véletlen mondjuk mi magyarok, hogy nem tudja az adott dolgot megemészteni, töri az agyát, tépődik, rágódik, nyomják a gondok a szívét vagy éppen nagy teher nehezedik a vállára valakinek.

A DÜH ÉS A HARAG
A dühös és haragos emberek gyakran idegesek, ingerlékenyek, mely érzelmek befolyásolják a máj állapotát amellett, hogy gyengítik a látást. A jelenség orvosi magyarázata, hogy a negatív érzelmek fokozzák a máj glükóz előállítását annak érdekében, hogy növelje a szervezet vészhelyzetben felhasználható energiáját. Ez hosszútávon még a diabétesz kialakulását is elősegítheti, jobb tehát ha nem kapod fel a cukrot.

STRESSZ
A stressz igen sok betegség kiváltó oka lehet. A leggyakoribb velejárója viszont az emásztőrendszer lassabb működése és székrekedés, na meg persze a szív- és érrendszeri problémák kialakulása. Ne ülj a problémán és ne hagyd, hogy kiugorjon a szíved.

AGGODALOM ÉS SZORONGÁS
Az aggódás komoly mértékben leköti energiánkat és a stresszhez hasonlóan gyomor- és bélpanaszokat idézhet elő. Emellett a tüdőre és a légutakra is hathat ez a két érzelem.

FÉLELEM ÉS RETTEGÉS
A félelem gyengíti a húgyhólyagot, nem véletlen, hogy a gyerekeknél gyakran előforduló jelengés az éjszakai ágybavizelés. Emellett számos más szervünkre is hatással lehet a félelem, többek közt a szívünkre.

Zárd ki ezeket az érzelmeket az életedből és őrizd meg egészséged pozitív gondolatokkal!

 

Hozzászólások