5 hely a világban, ahol jól működik a nőuralom

2020/02/23

Sok történész azt vallja, hogy a férfiuralom előtt a világon matriarchátus volt, azaz nő- és anyaközpontú társadalmak. Ezekben a kultúrákban az őskori és ókori népek istennőkként tekintettek a hölgyekre.

Aztán ez a forma felborult és a férfiak vették át az irányítást, ám maradt a világnak pár kis közössége, ahol a nőuralom annyira bejött, hogy eszük ágába sincs változtatni az erőviszonyokon.

MINANGKABAU, Szumátra
A világ legnagyobb és legstabilabb nőközpontú közössége, a Minangkabau törzs, mely az indonéziai Szumátra szigetén él. Több kis falu tartozik a birodalomhoz, mely egy központi ház és annak úrnőjé alá  tartozik. A közösségben a társadalmi pozíció és a tulajdon is anyai ágon öröklődik.

A minang asszonyok gondoskodnak családjaik jólétéről. Sikeresek az üzleti életben, kiemelkedő oktatási színvonaluk és erős politikai jelenlétük. A matriarchátus megengedő és igazságos, mivel a benne élő nők nem önkényuralmar, hanem férfi-női konszenzust kívánnak megvalósítani.
minang
MOSUO, Kína

Dél-kelet Kínában, Jünnan tartományában él a Mosuo nőközpontú közösség. Kínában bármennyire is nagy az anyaimádat, köztudottan egy erősen férfiközpontú régiója a világnak az ázsiai ország. Ennek szelleme mégsem tudta eltörölni a föld színéről a mosuokat.

Jellemzően egy házban úgy háromgenerációnyi nő és gyermek él együtt, vidám kis kolóniaként. Kicsit a tibeti kultúrához hasonlítható az övék, így például a párkapcsolatok terén is teljes béke és szabadság van. A nők kedvük szerint választhatnak, sőt cserélhetnek is párt. A házasság fogalma náluk nem létezik.

A párok gyermekei édesanyjuk családnevét kapják, nála nevelkednek, az apukák pedig csak látogatóba mennek át a nőkkel teli otthonba gyermekeikhez. A vagyon csak anyáról lányra öröklődik, de a férfiak mégis elégedetten élnek, mivel óriási szeretet és tisztelet lengi őket körül.

mosuok

KHÁSZI, Sylhet
Nem kell elmesélnünk, hogy Indiában milyen erős a férfiuralom, de azt sem, hogy ősi kultúrájukban nagyon dominánsak a nagyhatalmú női istenségek. Nos, erre az erőre támaszkodva éli hétköznapjait Bangladesben élő Khászi népcsoport, a maga 30-40 ezer főjével.

80 kis falucskában élnek a khászik, akik közt a törzs vezetője irányítja a közösség életét. Kisebb szinten pedig értelemszerűen a családok női tagjai hordják a nadrágot. Itt is csak a lányok örökölnek és érdekes módon itt a vezető szerep kor szerint is felborul és nem az elsőszülöttek, hanem a legkisebbek viszik tovább anyjuk uralmát.

Szabadott lehet itt is azzal házasodni, akivel csak szeretnél, de ha a vőlegény idegen, a párnak el kell hagynia a falut. Külkereskedelmi szinten azért ennél kicsit nyitottabbak és elég sikeres, önálló gazdaságot vezetnek.

khászik

UMOJA, Kenya
Az Umoja egy olyan női közösség, ahonnan a férfiak egyenesen ki vannak tiltva. A falu olyan nőket védelmez, akik szexuális zaklatás, erőszak vagy nemi megkülönböztetés áldozatai voltak. Az Umoja szuahéliül azt jelenti, hogy egység és 1990-ben alapították a nők. Az umojákat meg lehet látogatni, de csak hölgyeknek és gyerekeknek. Az érkező turistákat a nők jogairól tanítják és megismertetik velük a törzs egyedi kultúráját.

umoja

AKAN, Ghána
Kicsit itt más az erőviszony, mint a fenti törzseknél, ugyanis a férfiak is lehetnek vezető szerepnek, de minden más a nők körül forog. Sok esetben a családnév is anyáról gyermekeire száll, a vagyon is az anyákról öröklődik és a legtöbb politikai kérdésben a hölgyek döntenek.

akan

Az uralkodás felelősséggel is jár, ami nem feltétlen a legkellemesebb hozománya a hatalomnak. A legfontosabb az, hogy egyenjogúságban és kölcsönös tiszteletben éljen férfi és nő, elfogadva a másikat abban a pozícióban, melyet kemény munkával kivívott magának.

Hozzászólások