Három remek hazai biciklitúra útvonal

Egészséges szórakozás az egész családnak

2014/06/12

A nyári szünidő és a szabadságok elérkeztével beköszön az igazi kerékpár szezon is, ilyenkor kirajzanak a biciklisek és kezdődik a rövidebb-hosszabb túrák időszaka. Akár egy, akár többnapos túrát tervezünk, hazánk számtalan szebbnél szebb vidéke vár felfedezésre. Íme három mesés kerékpártúra útvonal.

Kis-Balaton:
Teljesen optimális hosszúságú, barátságos domborzattal rendelkező túra útvonal. Hosszúsága 42 km, sajnos önálló bicikli út nincs végig a teljes szakaszon, ellenben a közutakon is nyugodt biciklizés biztosított egyes részeket leszámítva. A kerékpártúrát érdemes Zalakarostól indítani, majd érintjük Zalakomárt, Kápolnapusztát, Balatonmagyaródot, Kányavári szigetet, Zalavárt, Zalaszabart, Nagyradát, Garaboncot végezetül megérkezünk újra Zalakarosra. Kánya szigetén érdemes hosszabb időt elölteni, hiszen mesés, festői látványban lesz részünk nem beszélve a gazdag madárvilágáról. A sziget közepén található egy kilátó, amit szintén nem szabad kihagyni, hiszen gyönyörű kilátást biztosít az egész környékre.

Tisza-tó:
Egyre népszerűbb a biciklizők körében a Tisza- tó illetve környéke. Érdemes a kerékpár utat a Tisza- tó nyugati részén található Poroszlóról indítani. Az útvonal egyes része a tó partján található töltéseken halad másik része pedig az ártéri erdőn keresztül. Igen sokszínű és gyönyörű növény és állatvilággal találkozhatunk a bringázás közben. Az út során érdemes megnézni Tisza-tó egyik legnagyobb különlegességének számító madárrezervátumot, valamint a vadregényes, természetközeli Tisza tavi tájakat, Poroszlón pedig érdemes megnézni az apró, ám annál szebb kastélyt végül de nem utolsó sorban Tiszaderzsben, megtekinthetjük a kastélyokat és az Árpád kori romkertet is. Az útvonal Kiskörén ér véget. Ez a szakasz kb. 28 km, kezdőknek kimondottan ajánlott.

biciklitura-utvonalDunakanyar:
A legközkedveltebb útvonalak egyike a budapestiek körében, hiszen Magyarország legkülönlegesebb tájegységének számít. Az útvonal jobbára a Duna mentén halad miközben gyakran csodálhatjuk a szigetek és ártéri erdők élővilágát. Ez a túraútvonal természeti és kulturális kincsekben is egyaránt gazdag. Többször érinthetjük az út során Duna- Ipoly Nemzeti Park területét., ahol rengeteg természeti „csodában” gyönyörködhetünk.
Kulturális szempontból érdemes elidőzni és megnézni például Vácott a vármaradványokat, a barokk templomokat, a “Memento Mori” kriptakiállítást, Verőcén a Gorkat, Zebegényben a Szőnyi István emlékmúzeumot illetve Klastrompusztán a pálos szerzetesek kolostorát.
Ha mind ez nem elég, energiával is bírjuk, adott a lehetőség, hogy az útvonalat meghosszabbítsuk és Esztergom irányába tovább folytassuk a bringázást, ahol pihenésként újabb kulturális, vallási és művészettörténeti élménnyel gazdagodhatunk.

Szerző: Petruska Szonja

Hozzászólások