Három sorozat, amire érdemes rákattanni!

Ezeket semmiképp se hagyd ki!

2016/03/28

A TV- sorozatok aranykorát éljük, mégsem mindig jutnak el a hazai csatornákra a formabontó szériák. Szerencsére az internet népe megtalálja a módot arra, hogy bepótolja vagy valós időben kövesse a külföldön kultikusnak számító műveket. Ezek közül szemezgettem néhányat, amiket tényleg nem érdemes kihagyni.

1. Better Call Saul

A jelenleg futó amerikai drámasorozatok legkiemelkedőbb darabja a Better Call Saul, ami a Breaking Bad (Totál szívás) cselekménye előtt hat évvel játszódik. Főszereplője Saul Goodman, akit Walter White ügyvédjeként ismerhettünk meg. Az őt alakító Bob Oderkirknek nincs könnyű dolga, hiszen sokkal összetettebb személyiséget kell eljátszania, mégis elképesztő hitelességgel adja át a nagyszájú jogász karakterváltozását. A történet szerint, Saul ekkor még szerencsétlen, de törekvő kisember, aki köszönőviszonyban sincs a Breaking Bad-ből ismert profi szélhámossal. Ismét azt követhetjük végig, hogy lesz egy hétköznapi fickóból, mindenre elszánt bűnöző, mégis sokban különbözik a megvalósítás. Nem kapunk folyamatosan katartikus dramaturgiai csavarokat és akcióra is alig kerül sor. Sokkal lassabb, visszafogottabb és részletesebben kidolgozott a cselekmény, viszont hasonló drámai erővel bír. Az emberfeletti színészi teljesítmény teszi igazán izgalmassá. Hosszú monológok, remek időzítések, briliáns párbeszédek által lesz szórakoztató a sorozat és az epizódok után tapsolni támad kedvünk, mint a színházban. Az évtized egyik legfontosabb TV-történeti alkotásáról van szó.

2. Man Seeking Woman

Biztos, hogy sokan fognak tőle idegenkedni, pedig a Man Seeking Woman elképesztően eredeti vígjáték sorozat. A főszereplőt, Josht hat év után elhagyja szeretett barátnője, így kénytelen visszakerülni a fiatalok csajozós világába. Nehézséget okoz számára, hogy alig rendelkezik tapasztalattal és nem igazán buknak rá a nők. Egy szerencsétlen lúzer párkapcsolati küzdelmeit nézhetjük végig, ami egyelőre nem hangzik túl érdekesnek, igaz? A sorozat különlegessége, hogy gátlástalanul beletolja a néző arcába az abszurdabbnál abszurdabb poénokat, amiket képileg is megjelenít. Furcsa élmény, hiszen a vizuális gagek halmozását főleg csak rajzfilmsorozatokban tapasztalhattuk eddig. Egyeseknek nehéz lesz elfogadni, hogy egyik percben még életszerű romantikus szituációt látunk, aztán hirtelen egy japán péniszszörny lép be az ajtón. Josh érzelmei kivetülnek, például amikor számára taszító egyeddel randizik, ne lepődjünk meg, hogy a sorozat alkotói egy valóságos trollt helyeznek a történetbe, vagy a volt barátnője új pasiját Hitlerként ábrázolják. Humoros, röhejes, feldobja az ember napját, de ne várjunk tőle többet. Ha 20 perc kikapcsolódásra vágyunk egy hosszú nap után, akkor ez a megfelelő sorozat. Darálásra nem alkalmas, töménytelen mennyiségben fárasztó tud lenni, pedig tényleg zseniális dramedy.

3. The Man In The High Castle

Mi lett volna, ha a németek nyerték volna a második világháborút? 1962-ben jelent meg Philip K. Dick tudományos fantasztikus regénye Az ember a Fellegvárban címmel, amiben választ kapunk a kérdésre. A The Man In The High Castle ezt a történetet dolgozza fel, így végre klasszikus sience-fictiont is láthatunk TV-sorozat formájában. Sajnos csak az Egyesült Államokba nyerhetünk bepillantást, de így is érdekes látni a kifordított helyzetet, miszerint a Japán-Német szövetség lett a világ vezető nagyhatalma. Amerika teljes elnyomás alatt áll, csak egy ellenálló mozgalom próbálja felvenni a harcot a diktatúrával. A fő konfliktus szálat az indítja be, hogy filmfelvételek kerülnek elő egy másik világból, amik arról tesznek tanúbizonyságot, hogy talán létezik egy dimenzió, melyben a világháború kimenetele máshogy történt. A sztori gazdag rejtélyekben, leginkább a Lost-hoz lehet hasonlítani, mégis ad egy új ízt a fiktív korszak hangulatos bemutatása. A női főszereplő gyengécske színészi teljesítményt nyújt és a romantikus szál is kidolgozatlan, mégsem lehet elmenni a sorozat mellett. Erős kezdés után kissé leül a cselekmény, de az évad végén rátesznek egy lapáttal. Mindenképp érdemes követni.

Hozzászólások