Harry herceg sokkot kapott a látványtól

Megrázó élményben volt része Afrikában

2015/12/02

A már 31 éves Harry herceg felnőttkorba lépésétől kezdve rengeteget tesz az országok közötti békés együttműködésért, járja a világot, pilótaként szolgált, és sosem felejtett el érző ember maradni. Legutóbbi afrikai látogatása során olyat tapasztalt, amivel nem találkozott korábban.

A Kensington Palota Instagram oldalára kerültek fel azok a képek, amelyeken jól látszik a herceg megdöbbenése. A The Daily Mail beszámolója szerint Harry percekig szóhoz sem jutott, amikor sivatagi útjuk során egy nőstény orrszarvú tetemére bukkantak, mellette alig két hónapos borjújával. A hátborzongató pillanatot megörökítette a herceggel tartózkodó stáb, aki így életének egyik személyes szegmensébe engedett bepillantást. Harryt azért is sújtotta le ennyire, amit látott, mert éppen azért utazott a déli kontinensre, hogy felhívja a figyelmet az orvvadászok kártékony működésére, az élővilág megóvására. Beszámolók szerint őfensége nemcsak csalódott volt, de mérhetetlenül feldúlt is.

“A herceg nagyon ideges volt. Többször beszélt az itteni fiúkkal és azt mondta nekik, hogy mennyire hiábavalónak érzi, ami eddig történt, pedig úgy tűnt, minden rendben zajlik. Szerencsére van elég bizonyítékunk, hogy elkaphassuk a tetteseket, hátrahagytak egy vizes palackot, patronokat és számos más nyomot, lesz min elindulni” – nyilatkozta egy helyi ranger.

Prince Harry Visits Africa - Day 5
fotó: Getty Images

“Ez mindig is versenyfutás lesz az idővel. A legfontosabb, hogy minél előbb eljuttassuk a tetemet oda, ahol meg tudják vizsgálni, még mielőtt minden bizonyítékot elnyelne a vad Afrika” – ezt Harry mondta a helyszínen. 

fotó: Getty Images

A herceg nem először járt Afrikában, nyár elején egy olyan képet posztolt, amin odabújik a napsütötte szavannán egy nyugvó elefánt testéhez. Bár érték támadások a kép miatt, Harry megmagyarázta annak valódi hátterét. Kiderült, hogy munkássága során már rengeteg állat életét mentették meg az ottani elkötelezett orvosok és állatmentők segítségével. Többet közölük a halálból hoztak vissza, olyanokat, akik nem estek áldozatul az orvvadászok kegyetlenségeinek, de megsebesítették őket. Az ominózus kép éppen akkor készült, amikor a még benyugtatózott óriást visszaszállították természetes élőhelyére, hogy ébredés után szabadon engedhessék. A herceg ezt a pillanatot szerette volna megörökíteni, amikor odabújt a hatalmas állathoz, hogy búcsút vegyen tőle.

 

Prince Harry has released this personal photo taken during his summer visit to southern Africa. Here Prince Harry shares his story behind the photograph… “After a very long day in Kruger National Park, with five rhinos sent to new homes and three elephants freed from their collars – like this sedated female – I decided to take a moment. I know how lucky I am to have these experiences, but hearing stories from people on the ground about how bad the situation really is, upset and frustrated me. How can it be that 30,000 elephants were slaughtered last year alone? None of them had names, so do we not care? And for what? Their tusks? Seeing huge carcasses of rhinos and elephants scattered across Africa, with their horns and tusks missing is a pointless waste of beauty.” Photograph © Prince Harry

Kensington Palace (@kensingtonroyal) által közzétett fénykép,

Harry herceget megnyugtatták a helyi szervek, hogy az orrszarvú körüli nyomok amatőrökre utalnak, nagyon sok hibát vétettek – például cigicsikkeket szórtak szanaszét -, és bár a tetem a keselyűk martalékává vált, ezekből kivehető az elkövetők DNS-mintája, így biztosan állítják, hogy rendőrkézre kerülnek majd.

Hogy a legutóbbi eset mennyire a propaganda része, nem feladatunk megítélni. Egy biztos: tavaly 30 000 elefánt esett az orvvadászok áldozatául pusztán azért, hogy valamiféle úri hóbortnak hódoljanak és begyűjtsenek néhány ereklyét, köztük az állatok agyarát, hogy aztán hátrahagyva őket a ragadozók martalékává váljon egy csodálatos teremtménye a világnak.

Hozzászólások