Hasselback burgonya

A krumplifélék királya

2016/05/27

Az egyikl legjobb krumpliból készített étel a hasselback burgonya. Fogyasztható köretként is, de ha valaki szereti, akkor akár magában is, egy kis baconnel!

A hasselback burgonya arról a stockholmi étteremről nevezték el, ahol először készítették a negyvenes években. Azóta Európa számos országában népszerű lett, ami nem is csoda. A legjobbak a közepes méretű, ovális alakú burgonyaszemek. A kicsiket nehéz megmunkálni, a nagyokból pedig túl nagy adagok jönnek ki.

hasselback_burgonya02

Hozzávalók:

  • 4 db közepes burgonya
  • 1/2 – 1 tk só (ízlés szerint)
  • 1/4 – 1/3 tk egész bors (ízlés szerint)
  • 1 tk szárított rozmaring (lehet friss is)
  • 2-3 ek olívaolaj

Elkészítés:

Alaposan mossuk meg a burgonyákat. A héjukat egy mosogatószivacs érdesebb felével is átdörzsölhetjük. Fektessünk le két lapos fakanalat a munkalapra, és fogjuk közé az egyik burgonyát – ezek lesznek a távtartók, hogy ne vágjuk át teljesen a krumplikat. Vékonyan szeleteljük fel a burgonyát. Egy mozsárban a sót, borsot és a rozmaringot porítsuk le és adjuk hozzá az olívaolajat. Locsoljuk meg a burgonyákat a fűszeres olajjal. Ügyeljünk rá, hogy a szeletek közé is jusson belőle!

Előmelegített 180-200 °C-os sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

Hozzászólások