Hasznos tippek kerti grillezéshez

Legyél te is grillmester!

2018/06/21

A biztos sikerért időben pácold be a húsokat, süss zöldséget is, és ne feledkezz meg a desszertről! Összefoglaljuk a legfontosabb grillezéshez szükséges tippeket.

1. A GRILLEZÉS ÉS A BBQ A JÓ PARÁZSNÁL KEZDŐDIK
Faszén vagy brikett esetén csak akkor kezdj el grillezni, ha már nem lánggal égnek, hanem a parazsuk vörösről fehérre változva izzik! Az optimális hőfokot egyszerűen megállapíthatod. Csak tartsd a kinyújtott tenyeredet kb. 12 cm magasságban a parázs fölé, és ha 5 másodperc múlva félre kell kapnod, akkor indulhat a sütés. Ha ennél hosszabb időt is kibírsz, akkor a parázs nem elég forró.

2. A GRILLFALATOK A PÁCOLÁSTÓL LESZNEK IGAZÁN FINOMAK
Sütés előtt legalább 4 órával alaposan kend meg a húst fűszeres olajjal, vagy forgasd bele, és letakarva pihentesd a hűtőben! A legnépszerűbb ízesítő a fokhagyma, a rozmaring és a kakukkfű, de bármilyen szárított és frissen aprított zöldfűszert használhatsz.

_f381ef3c-d3e3-11e6-89f5-e9c163347fb8

3. FIGYELJ A HÚS HŐMÉRSÉKLETÉRE!
A bepácolt húst sütés előtt egy órával vedd ki a hűtőből! Egyenletesebben átsül majd a grillen, ha ráér felmelegedni.

4. ÁZTASD BE A FANYÁRSAKAT!
Sütés előtt 30 perccel áztasd be hideg vízbe a fanyársakat! Nem fognak megpörkölődni vagy lángra lobbanni a grillen, ha jól megszívják magukat.

5. SOSE SZÚRJ VILLÁT A SÜLŐ HÚSBA!
Hosszú nyelű fogóval vagy lapáttal fordítsd meg a húst, ne szúrj bele villát! Így benne maradnak a nedvek, és finom szaftos lesz.

6. ÓVATOSAN A SÓVAL!
Mindig csak a sütés vége felé vagy már a tányéron sózd meg a húst! Máskülönben a só kivonja belőle a nedveket, és a sült száraz, rágós lesz.

7. A KÉSZRE SÜLT FALATOKAT NE A GRILLEN TARTSD MELEGEN, MERT KISZÁRADNAK!
A rostélyról levett húst csomagold alufóliába: így egyrészt nem hűl ki, másrészt egyenletesen eloszlanak benne a nedvek, így porhanyósabb lesz.

8. NEM MINDEGY, MILYEN ZÖLDSÉGET VÁLASZTASZ
Grillezéshez kevés vizet tartalmazó zöldségeket válassz, mint a paprika, a padlizsán, a kukorica. Gombából legjobb a szupermarketben portobello néven kapható nagyméretű csiperke. Előzőleg marinálhatod, megkenheted olajjal, vajjal és megszórhatod fűszerekkel vagy megtöltheted. A töltött gombafejeket lehetőleg grilltálcában tedd a rostélyra.

051094w-grilled-bananas-main

9. ÓVATOSAN A PÁCVÁLASZTÁSSAL
Bolti BBQ-szósz használata esetén nézd meg a termék összetételét! A sok cukrot tartalmazót csak a sütés vége felé kend a húsra, máskülönben a cukor megég és a hús keserű mellékízt kap.

10. KÉSZÍTSD A DESSZERTET IS A KERTBEN!
Grillezz banánt, ananászt vagy őszibarackot, és kínálj hozzá adagonként egy-egy gombóc vaníliafagylaltot!

forrás

Hozzászólások