Hat év múlva ember léphet a Marsra

A SpaceX és Elon Musk interplanetáris társadalomban gondolkozik

2016/09/28

A Mars meghódítása régóta foglalkoztatja az emberi fantáziát. Elon Musk és a SpaceX azonban úgy fest, pár éven belül valóra is válthatja ezt az álmot!

Elon Musk, kinek nevéhez a Tesla és a SpaceX is köthető, meglehetősen izgalmas kijelentéseket tett egy Mexikóban tartott nemzetközi konferencián. Az üzletember nem kisebb célokról beszélt, mint hogy 2022-re, azaz az eddigi terveknél 3 évvel hamarabb emberek léphetnének a Mars felszínére.

“Amit valójában el szeretnék érni, hogy a Mars meghódítása lehetségesnek látszódjon – olyasvalaminek, ami akár a mi életünk során megvalósulhat” – mondta Musk Guadaljarában.

A SpaceX vezér szerint két út létezik: az első, hogy a Földön maradunk, és előbb-utóbb bekövetkezik az így elkerülhetetlen kipusztulásunk, vagy beutazzuk az űrt, és egy interplanetáris, azaz bolygóközi civilizációvá válunk. Ennek a célnak az eléréséhez azonban egy többlépcsős kilövő- és szállítórendszer kell. Ez hasonlítana a már tesztelt Falcon 9-ra, de lényegesen nagyobb lenne. A hordozórakéta, melynek tetején az úgynevezett “bolygóközi modul” kapna helyet, nagyobb lenne, mint két Boening 747-es, de már a kezdetekben is kb. 100 embert tudna szállítani. 

Mindez természetesen grandiózus költségekkel járna. Musk becslései szerint embert juttatni a vörös bolygóra 10 milliárd dollár körül mozogna – fejenként. Ellenben kiemelte azt is, hogy ez az összeg nagyságrendekkel csökkenthető lenne a hordozórakéták újbóli felhasználhatóságával, Föld körüli pályán történő üzemanyag feltöltéssel és a hajtóanyag Marson való előállításával.

“Személy szerint azért halmozok fel minél nagyobb vagyont, hogy mindezt finanszírozni tudjam. Tényleg nincs más célom, mint hogy bolygóközivé tehessem az életet.”

Hozzászólások