Hat ötlet, amivel párunkat motiválhatjuk

A problémák megoldásában mindent eldöntő lehet a támogatásunk

2014/09/22
Hat ötlet, amivel párunkat motiválhatjuk

A mai időkben még az erős is sikeres emberek is bizony néha segítségre, bátorításra szorulnak. Mindenkin nagy a nyomás, akár egy egész család gondja és megélhetése nyomhatja a vállunkat, így aztán előfordul, ha időnként elveszítjük az erőnket. Kihúzhat ebből a helyzetből viszont az a tudat, hogy párunkra mindig számíthatunk, megoszthatjuk a terheket és támogatást kapunk tőle ezekben a nehéz időkben is.

Nem elég, hogy ezeket a napi harcokat magunkkal meg kell vívnunk, ha párunkon látjuk a fenti tüneteket, mindenképpen segítenünk kell őt,  jelét kell adnunk, hogy nincs egyedül és társa vagyunk a nehézségekben, a bajban. Néhány tipp, amellyel segíthetjük, motiválhatjuk őt, ameddig nincs lehetőség egy kiadósabb pihenésre, kikapcsolódásra vagy egy pihentető utazásra.

80408045

Ha hirtelen túl nagy a feladat, javasoljuk neki, hogy szedje össze a gondolatait, vesse papírra és mindenképpen kis lépésenként kezdje el megvalósítani azokat. Túl nagy feladat vagy változás terhe megroppanthatja az elfáradt lelket, idegeket. Az is hasznos lehet, ha az egyes lépéseknél feljegyzi azoknak a nevét, akik segítségére lehetnek.

Emlékeztessük a korábbi sikerekre – ha úgy látjuk, hogy nincs elég ereje, juttassuk eszébe korábbi, már sikeresen megvalósított hasonló tetteit. Nyomatékosítsuk, hogy mennyire sikeres ember volt már korábban is. Biztosítsuk róla, hogy a képességei ugyanazok, csak ismét használni kell őket. Az önbizalom növelése új erőt adhat neki.

A jelen helyzet okainak megtalálása fontos lehet. Egy laza beszélgetés alkalmával próbáljunk a probléma gyökeréhez eljutni, adjunk rá alkalmat, hogy elmondhassa, milyen gondokkal küzd. Ha ezt megtudjuk pontosan, könnyebb dolgunk lesz a segítségnyújtásban. Tudnia kell, hogy nem bíráljuk, kritizáljuk, hanem feltárni szeretnénk a problémáját.

Fontos, hogy nagyon tapintatosan fogjunk hozzá a baj feltárásához. Ne feledjük, hogy párunk amúgy is kritikus állapotban van idegileg, minden további csepp a pohárban végzetes lehet. Mivel amúgy is nagy rajta a nyomás, feltétlenül kellő tapintattal, lassan lássunk hozzá, ne akarjuk azonnal megváltani a világot. Annál is inkább, mert ilyenkor inkább egyedül szeretnek lenni „a bajban”, egy nyomulós hozzáállással mindent elronthatunk.

Kerüljük a szélsőséges, hatásvadász körmondatokat, túlzó dicséreteket. Egyszerűen néhány apró mondattal, megjegyzéssel konstatáljuk, ha bármilyen változás, javulás állt be a korábbi állapotokhoz képest a tettei nyomán.

Az apró sikereket jutalmazzuk valami egyszerű módon – például egy olyan vacsorával, amikor kedvencét készítjük el, amitől még jobban érzi  magát, amikor ő is tudja, hogy egyébként sikeresen jutott előbbre a helyzetét illetően. Minél több pozitív érzés éri ilyenkor és azok kapcsolódnak egymáshoz – annál nagyobb az esély, hogy hamarabb regenerálódik és lesz ereje a folytatáshoz. (forrás: mindenegyben blog)

Hozzászólások