Hatalmas földrengés rázta meg Olaszországot

Halottak, eltűnt emberek, óriási károk

2016/08/24

6,2-es erősségű földrengés sújtott le Olaszországra ma hajnalban. Az eddigi adatok szerint legkevesebb 21 áldozata van a katasztrófának. 

6,2-es erősségű földmozgás volt Olaszországban, melynek kezdetét hajnali 3:38-kor érzékelték. Ilyen erősségű földrengés átlagosan évente 120 alkalommal történik a világon. 

A RAI állami televezízió elmondása alapján a földrengés epicentruma Lazio és Umbria régió határán lehetett, a földmozgást azonban Rómától Nápolyig is megérezték a lakosok. Az olasz polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a hajnali földrengés térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők – mondta Fabrizio Curcio a védelmi egység vezetője szerda reggeli sajtótájékoztatóján. Amatrice-ban is számos sérültje van a katasztrófának. A mentést különösen bonyolítja, hogy a város természetvédelmi területen fekszik. A helység polgármestere azt nyilatkozta, hogy a település romokban hever, a központi utca gyakorlatilag teljesen megsemmisült. Minél több mentőegységre lenne szükségük, leginkább helikopterekre, hiszen a hegyi utak elzáródtak a leomló sziklafalak miatt. 

A katasztrófát átélt emberek szerint pánikhangulat alakult ki Olaszországban: Rómában a rengés ideje alatt többen az utcákra menekültek. Emellett néhány kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek. Az első földmozgást egy 5,4-es erősségű útórengés követte. Hasonló természeti csapásokra számíthatnak a lakosok az elkövetkezendő néhány napban, hétben – figyelmeztette az embereket az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet. 

A halottak száma egyelőre 21, emellett rengeteg sérültje van a katasztrófának, több embert eltűnt személyként tartanak nyilván. Néhány áldozatot már sikerült azonosítani. Többek között egy nyaraló család -szülők, 8 hónapos csecsemő, 9 éves gyermek- is életét vesztette a tragédiában. 

” Most, hogy felkelt a nap láthatjuk, hogy a helyzet még rosszabb, mint hittük. Mindenhol összedőlt épületek, emberek a romok alatt. Életnek semmi nyoma “ – nyilatkozta Stefano Petrucci, Accumoli polgármestere. 


Hozzászólások