Havazás és hideg várható

Kemény mínuszok jönnek

2015/02/09

Felhőátvonulásokra számíthatunk, keleten lehet havazás, hosszan tartó erősen felhős időszakok, és ott alakulhatnak nagyobb eséllyel hózáporok, hódarazáporok, néhol hózivatar is előfordulhat.

Hétfőn nyugat felől fokozatosan beborul, a Tiszántúlon várható a legtöbb napsütés. A déli óráktól a Dunántúlon, a Duna vonalában többfelé, északkeleten néhol fordulhat elő havazás, a Fertő térségében késő délután, este havas eső is lehet. A Bakonyban 10 cm-t meghaladó friss hóréteg várható. A kezdetben sokfelé viharos északi szél éjszakától mérséklődik, de erős lökések még továbbra is előfordulhatnak, főleg a Dunántúlon alakul ki hófúvás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6, -2 fok között, délnyugaton és északkeleten helyenként -7 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -2, +2 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

Európa déli részén töltődő, megszűnőben lévő ciklon található, amelynek hatására a Földközi-tenger térségében felhős ugyan az idő, de jelentős csapadék sehol sincs, a hőmérséklet csúcsértéke helyenként a 20 fokot eléri. A Brit-szigetek felett anticiklon helyezkedik el, amely Franciaország és a Pireneusi-félsziget időjárását is meghatározza. Területén változóan felhős, többnyire csapadékmentes az idő. Ugyanakkor Szentpétervár környékén ciklon mélyült ki, amelynek hidegfrontja gyorsan mozog dél felé. A ciklon hátoldalán jelentős hidegbetörés figyelhető meg viharos északi szél kíséretében. Az Északi-tenger holland partvidékétől a Balti-tenger térségéig, Skandináviát és Németországot beleértve rendkívül szeles az idő, a csúcshőmérséklet kevéssel fagypont felett alakul, de többfelé alakulnak ki hózáporok. Hétfőn már annak a melegfrontnak a felhőzete úszik fölénk, és okoz havazást, amely jelenleg még a Norvég-tenger felett található.

Hozzászólások