Havazásra és borult időre számíthatunk

2015/01/25

Többfelé számíthatunk csapadékra: a Dunántúlon és az Északi-középhegységben havazásra van kilátás. Borult lesz az ég, legfeljebb az Alpokalján lehet vékonyabb a felhőzet. 

Kora délutánig a Duna-Tisza közén eső, havas eső, a Tiszántúlon eső valószínű, majd ezeken a helyeken is egyre inkább havazás várható. Megmaradó friss hóra estig síkvidéken a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megye nyugati részén számíthatunk 5 cm körüli értékkel. Az északi, északnyugati szél a Sajó és a Hernád völgyében gyakran megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik, ezért ott hófúvásra is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +5 fok között valószínű.

Young woman at winter

Az északi szelet a Dunántúl nyugati és középső megyéiben viharos (60-85 km/h) széllökések kísérhetik a vasárnap esti órákig. A 75 km/h feletti széllökések gyakrabban Veszprém megyében valószínűek.

A Dunántúlon folytatódik a havazás, vasárnap hajnaltól már a Duna-Tisza közén is egyre nagyobb területen havazás válthatja fel az esőt. Napközben az Északi-középhegység térségében, majd a nap második felétől már másutt is kialakulhat időnkénti havazás fokozatosan gyengülő csapadékintenzítás mellett.

Ma éjfélig a Dunántúlon néhány centiméternyi hó várható. Ezt követően vasárnap éjfélig a Dunántúlon 5 cm feletti, Bács-Kiskun és Pest megye nyugati részén pedig kisebb területen 5 cm-t elérő hó hullhat döntően a nap első felében. Az ország több részén vasárnap éjfélig csak helyenként alakulhat ki lepel-néhány centiméternyi hó.

Az éjféli óráktól a vasárnap délutáni, esti órákig Veszprém megyében (főként a magasabban fekvő részeken), illetve Győr-Moson-Sopron megye keleti részén erős hófúvás is kialakulhat, amely főként Veszprém megyében magas hótorlaszokat emelhet.

Hozzászólások